x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe WJP: România, locul 29 din 113 ţări în privinţa statului de drept

WJP: România, locul 29 din 113 ţări în privinţa statului de drept

01 Feb 2018   •   15:30
WJP: România, locul 29 din 113 ţări în privinţa statului de drept

România se află pe locul 29 într-un clasament care evaluează situaţia statului de drept în 113 ţări şi jurisdicţii din întreaga lume, realizat de organizaţia independentă World Justice Project, cu sediul la Washington. În fruntea clasamentului, cu cel mai bun scor, se află statele nordice Danemarca, Norvegia şi Finlanda, ultimele trei locuri fiind ocupate de Afganistan, Cambodgia şi Venezuela.

 

România a urcat astfel trei poziţii în clasamentul WJP privind statul de drept în lume, în evaluare precedentă din 2016 clasându-se pe locul 32. Realizatorii raportului au luat în calcul mai multe aspecte, şi anume constrângerile asupra puterilor guvernamentale, situaţia corupţiei, transparenţa guvernării, drepturile fundamentale, ordinea şi securitatea, aplicarea legilor, justiţia civilă şi cea penală.

Scorul general înregistrat de ţara noastră, potrivit acestor factori, este de 0,65, comparativ cu 0,89 pentru Danemarca, aflată pe primul loc. În plan regional, România ocupă locul 19 din 24 de ţări. Ungaria, de exemplu, s-a situat pe poziţia 50 în clasamentul general, cu un scor de 0,55, iar Bulgaria pe 55, cu scorul 0,53.

De la evaluarea precedentă, publicată în octombrie 2016, o majoritate a ţărilor analizate au înregistrat un declin în ce priveşte drepturile omului, controlul asupra puterilor guvernamentale şi justiţia civilă şi cea penală. Cel mai mare declin a fost constatat în ce priveşte drepturile fundamentale - în cazul a 71 de ţări din cele 113 -, care se referă la problema discriminării, securitatea, libertatea de exprimare şi religioasă, dreptul la viaţa privată, libertatea de asociere şi dreptul muncii. Al doilea mare declin l-au înregistrat constrângerile asupra puterilor guvernamentale, constatat în 64 de ţări din totalul de 113. Acest factor se referă la măsura în care cei aflaţi la guvernare se află sub controlul legilor în vigoare.

Pe plan global, clasamentul continuă să fie condus de ţări din Europa occidentală şi America de nord. De notat că SUA se află pe locul 19, cu scorul 0,73, coborând o poziţie faţă de ediţia precedentă a raportului. AGERPRES

×