x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zborul MH17: Guvernul olandez admite că a ştiut, dar n-a informat compania aeriană despre pericolul iminent

Zborul MH17: Guvernul olandez admite că a ştiut, dar n-a informat compania aeriană despre pericolul iminent

de Istvan Deak    |    11 Ian 2015   •   15:56
Zborul MH17: Guvernul olandez admite că a ştiut, dar n-a informat compania aeriană despre pericolul iminent

Misterul din jurul doborârii zborului MH17 în estul Ucrainei rămâne neelucidat. Boeingul companiei aeriene Mailaysia Airlines este folosit în continuare în propaganda de pe axa Kiev-Moscova. Noutatea este că Olanda a ştiut despre pericolul la care se expun piloţii zborului MH17 însă n-a transmis informaţia mai departe. Revista germană Focus notează că Guvernul olandez a fost informat cu trei zile înainte de accident că spaţiul aerian ucrainean nu este sigur. Acest lucru este confirmat de o scrisoare trimisă vineri noapte de Guvernul olandez către Parlamentul de la Haga. Conform documentului, în data de 14 iulie 2014, Ucraina a notificat mai mulţi diplomati din vest, printre care şi olandezi, despre doborârea unui avion de marfă ucrainean în spaţiul aerian ucrainean.  Haga recunoaşte acum că n-a transmis aceste informaţii către companiile aeriene. “Din informaţiile pe care le deţinea Cabinetul la acea dată, nu s-a tras concluzia că se impune luarea unor măsuri suplimentare”, se arată în documentul citat. Avionul companiei Malaysia Airlines a decolat la data de 17 iulie de pe aeroportul din Amsterdam, cu destinaţia Kuala Lumpur şi a fost doborât deasupra estului Ucrainei. Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord au fost ucişi, majoritatea olandezi. Ucraina anunţase în prealabil că traversarea spaţiului aerian ucrainean la peste 9.750 de metri este sigură. MH17 zbura la peste 10.000 de metri.

Procuratura olandeză consideră că a obţinut dovezi importante care pot duce la elucidarea cazului. “Am adunat foarte multe dovezi”, a confirmat procurorul de caz Fred Westerbeke, pentru televiziunea olandeză.  Oficialii olandezi pornesc de la premisa că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer, supoziţie susţinută şi de oficialii ucraineni. “Vom analiza toate scenariile posibile”, a adăugat şeful anchetei internaţionale. Procurorul a precizat că familiile victimelor sunt notificate prin scrisori asupra fazei în care se află ancheta. “Cercetările vor dura sigur cel puţin încă un an. Trebuie să oferim dovezi indubitabile. Trebuie să evaluăm interceptări telefonice, milioane de site-uri cu poze şi imagini video, dar şi depoziţiile mai multor martori oculari”, a încheiat Westerbeke.

Două dintre accidentele grave de anul trecut - zborul MH370 Malaysia Airlines, dispărut de pe radare în martie, în timp ce efectua o cursă Kuala Lumpur-Beijing, şi zborul MH17 al aceluiaşi operator aerian, care a fost doborât în Ucraina, au fost evenimente fără precedent în istoria aviaţiei, fiind înregistrate 537 de victime.

×