x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zece "meseriaşi" ai campaniei mondiale antitero: "Sufleurul" pentru piloţi, dresorul de măgari şi alţii

Zece "meseriaşi" ai campaniei mondiale antitero: "Sufleurul" pentru piloţi, dresorul de măgari şi alţii

de Anca Aldea    |    07 Sep 2011   •   21:00
Zece "meseriaşi" ai campaniei mondiale antitero: "Sufleurul" pentru piloţi, dresorul de măgari şi alţii

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au dus la crearea sau reinventarea unor meserii care sa deserveasca Armata americana in campania mondiala antiterorista pe care fostul presedinte al SUA George W. Bush a lansat-o in urma cu zece ani pentru a razbuna moartea a mii de americani la New York, Washington si Shankville (Pennsylvania).

1. In urma cu un deceniu, Armata SUA beneficia de un numar relativ redus de asa-zisi "robot squadmates", unitati robotizate care ajuta, de exemplu, la dezamorsarea bombelor. Astazi, numarul acestora a ajuns la ordinul miilor. Amintim cateva modele:

Dulaul (BigDog) – creat in 2005 de Boston Dynamics, Agentia Spatiala Americana si Universitatea Harvard; cantareste 110 kilograme si are o lungime de aproape un metru si o inaltime de 76 de centimetri; poate urca pante inclinate la 35 de grade, este capabil sa strabata terenuri dificile cu 9 km/h si sa poarte o incarcatura de 150 de kilograme.

GUSS – Ground Unmanned Support Surogate, vehicule de suport fara sofer – au fost create, in 2009, de Corps' Warfighting Lab, o firma de aparare din Virgina, si cativa studenti de la Universitatea Tehnica Virginia. Aceste vehicule ajuta la aprovizionarea puscasilor marini aflati in operatiuni la sol si sunt folosite la evacuarea imediata a ranitilor.

PackBot – imediat dupa atentatele din "martea neagra", 11 septembrie 2001 picand intr-o marti, Armata americana a pus la dispozitia celor care au contribuit la cautarea supravietuitorilor la Ground Zero din New York (locul pe care au fost Turnurile Gemene), asa-numitii PackBot, un fel de masinute cu telecomanda, formate dintr-un brat robotizat, una sau mai multe camere de filmat, senzori cu laser etc. Astazi, PackBot-ii contribuie la identificarea si inspectarea dispozitivelor explozive improvizate, ajuta la colectarea de mostre de aer pentru a identifica un posibil atac cu arme chimice si/sau biologice, precum si la detectarea de materiale explozive.

MARCbot (Multi-function Agile Remote Control Robot) – este o platforma robotizata, una dintre cele mai mici si mai des folosite de Armata SUA, uzitata in prezent in teatrele de operatiuni pentru inspectarea obiectelor suspecte. Seamana cu o masinuta pentru copii, la care a fost atasat un brat, in varful caruia se afla o camera de luat vederi. Functioneaza pe baza de baterii si poate patrunde in locuri inguste.

TALON este o masinarie folosita atat in misiuni de recunoastere, cat si de combat, in teatrele de operatiuni americane existand, in prezent, peste 3.000 astfel de roboti creati de firma americana Foster-Miller. Este unul dintre cei mai rapizi roboti, poate strabate orice tip de teren in orice conditii meteorologice; transmite pana la o distanta de o mie de metri imagini alb-negru, color si in infrarosu. TALON este folosit de Armata americana din anul 2000.


2. Dupa atacurile teroriste si, mai ales, dupa ce americanii au lansat cele doua razboaie in Afganistan si Irak, a aparut necesara crearea unei ocupatii care in limba romana suna usor comic: "sufleurul" pentru piloti ("warplane whisperer"). Este vorba de un fel de interpret care traduce informatiile obtinute din operatiunile urbane terestre in instructiuni specifice pentru piloti si pentru controlorii de drone – le spune ce tinta sa loveasca, ce tip de bombe sa foloseasca etc.

3. Caricaturistul razboiului in desfasurare – este o activitate riscanta pentru un artist, dar asta nu inseamna ca nu s-au gasit desenatori care sa ilustreze viziunea lor asupra operatiunilor militare de pe cele doua fronturi pe care SUA si aliatii lupta cu terorismul. Asa a inflorit industria benzilor desenate cu tematica de razboi. Prima carte de acest fel aparuta dupa 11 septembrie 2001 si avand legatura cu razboiul antitero se numeste "To Afghanistan and Back" ("Catre Afganistan si inapoi") a lui Ted Rall. O alta banda desenata notabila a fost creata de Anthony Lappe si a primit titlul "Shooting War". Merita sa amintim si de "War Fix" sau de "War is Boring" sau de "povestea" lui Joe Sacco despre Irak. Si cate si mai cate. Succesul acestor benzi desenate le-a determinat pe "gulerele albe" de la Pentagon sa introduca seriile de desene in sedintele terapeutice de care beneficiaza militarii suferinzi de diferite traume de pe front.

4. Vanatorul de bombe improvizate
Supranumite "improvised explosive devices" (prescurtat IED), aceste dispozitive explozive improvizate, construite de insurgenti, se afla la baza celor mai multe decese pe fronturile din Irak si Afganistan. Pentru a veni in ajutorul convoaielor militare – cele mai vizate de IED – Armata SUA si aliatii ei au trimis, in teatrele de operatiuni, mii de specialisti in depistarea acestor dispozitive. Acesti oameni, aflati la bordul unor vehicule superblindate, acoperiti din crestetul capului pana la degetele de la picioare in costume speciale si dotati cu roboti ultraperformanti, senzori supersecreti si caini speciali antrenati pentru astfel de operatiuni, cutreiera drumurile in lung si-n lat. Dar in ciuda acestor performante tehnice, militarii aliantei continua sa-si piarda viata.

5. Organizatorul comunitatii din zona de razboi – este un birocrat, trimis in comunitatile din teatrele de operatiuni. Este echipat corespunzator – cu armura si casca - si, de regula, provine atat de la structurile federale americane (Departamentul de Stat, Departamentul Agriculturii, Corpul de ingineri al Armatei, Agentia Antidrog), cat si de la agentii nemilitarizate

6. Criminalistii – au existat si inainte de 11 septembrie 2001, insa in ultima vreme munca lor a devenit din ce in ce mai complexa. Urmarirea si eliminarea insurgentilor care au detonat zeci de mii de bombe in Irak si Afganistan in ultimul deceniu nu este tocmai o munca usoara.

7. Pilotii de drone – sunt aceia care manevreaza, de la sol, aparatele de zbor fara pilot aflate in misiuni in teatrul de operatiuni. Daca in 2001, Armata SUA beneficia de un numar redus de drone Predator, astazi "flota" numara peste 5.000 de astfel de aparate zburatoare controlate de la un centru de comanda de la sol. Pentagonul a promis ca in urmatoarele trei decenii numarul dronelor – de spionaj, de atac etc. – va fi triplat fata de cel existent in prezent.

8. Specialistul in stiinte sociale pentru fortele aflate pe teren - in 2005, un profesor de la Harvard a propus trimiterea, in Irak si Afganistan, a unui grup de academicieni pentru a ajuta trupele SUA sa inteleaga cultura aliatilor si a dusmanilor. Profesorul Montgomery McFate spunea atunci: "Ceea ce incercam noi sa facem este sa intelegem care sunt interesele oamenilor deoarece acela care stie care sunt aceste interese va fi mai capabil sa influenteze acei oameni". McFate a primit acceptul Pentagonului si a inceput sa recruteze oameni pentru misiunea propusa. Rezultatele nu au fost tocmai cele scontate – trei dintre specialistii sai au murit in diferite atacuri; apoi Armata SUA a descoperit ca nu e nevoie de academicieni pentru a controla populatiile locale, propunand folosirea unor militari special antrenati in acest sens.

9. Designerul de proteze – meseria e mai veche, e adevarat, insa dupa 11 septembrie si mai ales dupa ce au inceput cele doua razboaie in Afganistan si Irak, numarul lor s-a inmultit ca cel al ciupercilor dupa ploaie pentru ca si problemele s-au complicat. "Scopul nostru pe termen lung este sa invingem natura. In secolul nostru vom schimba in mod fundamental capacitatea umana", este de parere Hugh Herr, designer de proteze in cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts.

10. Dresorul de magari – a fost o meserie des intalnita acum o suta de ani cand americanii incercau sa cucereasca Vestul Salbatic. Dupa un secol, meseria "a reinflorit" – trupele aflate in zone cu acces foarte dificil din Afganistan trebuia sa fie alimentate cu hrana si munitie, iar singura modalitate era cu ajutorul magarilor, pe spatele carora erau atarnati saci cu alimente si munitie. Cursuri de dresaj se fac actualmente in California, Armata angajand veterinari pentru aceasta meserie.

×
Subiecte în articol: antiterorism