x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de blocuri-turn din Marea Britanie pot să ia foc

Zeci de blocuri-turn din Marea Britanie pot să ia foc

de Şerban Mihăilă    |    27 Iun 2017   •   10:20
Zeci de blocuri-turn din Marea Britanie pot să ia foc
Sursa foto: MAZUR

Guvernul britanic a anunţat că peste 60 de blocuri-turn de locuit din Marea Britanie nu respectă normele de siguranţă în caz de incendiu, potrivit testelor efectuate în urma tragediei din Londra, de la mijlocul acestei luni, în care cel puţin 79 de persoane și-au pierdut viața, informează Reuters. De teama unei noi tragedii, autoritățile se mobilizează pentru a evacua mii de locatari.

Londra a declanșat o masivă operațiune de verificare a respectării normelor de pază contra incendiilor, după ce flăcările au cuprins, în cursul nopții de 13 spre 14 iunie, Grenfell Tower, din capitala britanică. Izolația necorespunzătoare a acestui bloc-turn este considerată principala cauză pentru propagarea rapidă a incendiului și, spre surpriza tuturor,  materiale izolante asemănătoare au fost descoperite la peste 60 de imobile, considerate că încalcă normele de funcționare, după verificările antiincendiu. La sfârșitul săptămânii trecute, mii de locatari din 650 de apartamente din mai multe blocuri-turn din cartierul Camden, din nordul Londrei, au fost evacuați preventiv. Aproximativ 200 de locatari ai ansamblului rezidențial Chalcots Estate au refuzat să își părăsească însă locuința, unii suferind de agorafobie, a declarat primărița din Camden, Georgia Gould, citată de BBC. O inspecție a arătat că patru din cele cinci blocuri-turn prezintă un risc. Panourile de izolare exterioară de la aceste blocuri turn sunt identice cu cele de la Grenfell Tower.

„Mă voi întoarce la blocurile cu probleme ca să bat la ușă și să discut cu locatarii, în încercarea de a-i convinge să plece”, Georgia Gould

Evacuarea este foarte dificilă

Primărița din cartierul londonez Camden a refuzat să fixeze însă un termen-limită pentru evacuare. „A-i obliga pe oameni să își părăsească locuința este ultimul lucru pe care îl doresc”, a declarat Georgia Gould. Cu toate acestea, autoritățile locale sunt cele care iau decizia de a-i evacua pe locatari din blocurile care nu au trecut verificările antiincendiu, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al secretariatului de stat pentru comunități și guvernare locală. Între timp, asociația asiguratorilor britanici (AAB) a declarat că a avertizat guvernul britanic în legătură cu pericolul reprezentat de suprafețele exterioare inflamabile ale unor clădiri, cu o lună înainte de incendiul de la Grenfell Tower. Este vorba despre materialul folosit la izolația unor clădiri în Marea Britanie. Mai mult, AAB susține că a cerut autorităților de la Londra, încă din 2009, revizuirea normelor privind securitatea împotriva incendiilor.

„Toți proprietarii și serviciile de pompieri și de prim-ajutor ale autorităților locale au fost alertate cu privire la rezultatele verificărilor și ne aflăm în contact cu acestea pentru a sprijini și urmări acțiunile care trebuie întreprinse”, a declarat secretarul de stat britanic pentru comunități și guvernare locală, Sajid Javid. Incendiul de la Grenfell Tower, o clădire-turn cu 24 de etaje, a pornit de la un scurtcircuit de frigider, iar panourile cu care era izolată clădirea au favorizat răspândirea flăcărilor.

×