x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de mii de europeni în stradă, în sprijinul romilor

Zeci de mii de europeni în stradă, în sprijinul romilor

de Carmen Plesa    |    06 Sep 2010   •   00:00

Zeci de mii de oameni au defilat sâmbătă în aproape 130 de oraşe din Hexagon şi în faţa ambasadelor franceze din mai multe ţări ale Uniunii Europene, protestând faţă de politica de securitate a Franţei, caracterizată drept "xenofobă", în special în ceea ce priveşte expulzarea colectivă a romilor. În total, potrivit Ministerului de Interne francez, la proteste au participat 77.300 de persoane, dar organizatorii vorbeau despre 100.000 de manifestanţi, informează Le Parisien.

La Paris, mobilizarea a fost lansată cu cântec încă de sâmbătă dimineaţă, sub ferestrele ministrului Imigraţiei, Eric Besson. Celebri artişti francezi precum Jane Birkin, Jeanne Cherhal sau Agnčs Jaoui au venit pentru a-i interpreta ministrului melodia "Les Petits Papiers", a lui Serge Gainsbourg. O delegaţie a manifestanţilor a fost apoi primită la minister, pentru o discuţie caracterizată drept "a surzilor" de protestatari. Artiştii s-au alăturat apoi manifestanţilor parizieni, care au defilat în frunte cu familiile de romi de la Choisy-le-Roi (Val-de-Marne), a căror tabără a fost demolată la 12 august. Între protestatari s-au mai aflat şi reprezentanţi ai numeroase asociaţii care luptă pentru drepturile omului, ai sindicatelor, ai partidelor politice de stânga, care au mărşăluit cot la cot pe muzică ţigănească.

Manifestaţii au mai fost organizate şi la Nantes, unde s-au adunat între 5.000 şi 10.000 de persoane. La Marseille, miile de participanţi au afişat pancarte în care cereau "expulzarea lui Woerth şi a lui Sarkozy", aluzie la scandalul politic de la care preşedintele francez este acuzat că a dorit să distragă atenţia, pornind campania împotriva romilor.

La Roma, câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei Franţei, pentru a protesta faţă de "deportarea romilor" din Franţa, dar şi în privinţa politicii italiene privitoare la nomazi. La Londra, manifestanţii au afişat pancarte cu Sarkozy, sub care se putea citi: "Vinovăţie în spatele zâmbetului". La Bruxelles, aproximativ 100 de persoane au defilat cu banderole pe care scria "Sarkozy, vrei să cumperi un rom? 300 de euro un adult, 100 de euro un copil", referire la sumele plătite de Guvernul francez în cadrul aşa-numitului program de repatrieri voluntare.

×
Subiecte în articol: externe