x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Zeii" greci se dezlănţuie împotriva imigranţilor, în cadrul operaţiunii "Zeus Xenios"

"Zeii" greci se dezlănţuie împotriva imigranţilor, în cadrul operaţiunii "Zeus Xenios"

de Istvan Deak    |    06 Aug 2012   •   17:59

Politia elena a retinut peste 1.100 de imigranti in cursul unei operatiuni de anvergura desfasurate duminica la Atena, indicand ca, in total, in acest weekend a efectuat verificari ale actelor identitate in cazul a 5.000 de straini. Persoanele care nu au viza valabila sau nu dispun de permis de munca urmeaza sa fie expulzate in tarile lor de origine, transmite BBC.

Autoritatile grecesti au botezat operatiunea "Zeus Xenios", ("Zeus protector al gazdelor"). Pentru cotidianul elen Ta Nea, este vorba despre o operatiune menita a "matura permanent imigratia ilegala".

La 4 august, peste 4.500 de politisti au fost mobilizati in centrul Atenei si la Evros, la frontiera cu Turcia, unul dintre principalele puncte de intrare ale imigratiei clandestine din Europa. "Un numar de 4 .900 de migranti au fost retinuti, dintre care 1.130 plasati intr-un centru de detentie", scrie cotidianul, care precizeaza ca scopul operatiunii, care ar trebui sa se reia, este de a intercepta imigrantii clandestini si de a organiza numeroase repatrieri, potrivit Presseurop.eu.

Potrivit estimarilor ministerului de Protectie a cetatenilor, 5.000 dintre ei ar trebui plasati in centre de primire pana in decembrie. Dorinta ministerului este de a arata ca nu sunt bineveniti cei fara acte si ca nu trebuie sa se intoarca. Reactia cetatenilor este impartita. Unii considera ca este prea tarziu si ca a devenit un ghetou centrul Atenei, altii ca trebuie sa existe o adevarata politica migratorie mai degraba decat operatiuni de maturare efemere. Printre strainii retinuti se numara circa 200 de rezidenti din Pakistan, dupa cum specifica luni presa greaca.

Grecia, care s-a confruntat cu un aflux de imigranti din nordul Africii dupa conflictul din Libia, soldat cu rasturnarea de la putere a colonelului Muammar al-Gaddafi, se teme ca actuala situatie din Siria, scena unei revolte sangeroase impotriva regimului condus de presedintele Bashar al-Assad, va conduce la un nou val de imigratie.

Pe fondul valurilor continue de imigranti, Guvernul de la Atena a facut apel in mod repetat la partenerii din Uniunea Europeana cerand ajutor in rezolvarea problemei imigratiei ilegale. Unele forte politice elene indeamna Executivul sa inaspreasca legislatia privind imigratia. Autoritatile au dispus anterior masuri destinate intarii pazei frontierei cu Turcia in nord-estul tarii, in eventualitatea unui aflux de imigranti dinspre Siria. Un prim zbor de expulzare a fost organizat, spre Pakistan, finantat de Fondul european de returnare. Iar Guvernul elen a anuntat ca va tripla paza la Evros, de teama unui aflux de refugiati sirieni. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: siria turcia pakistan imigranti grecia zeus