x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zi neagra - Executie la scoala

Zi neagra - Executie la scoala

de Anca Aldea    |    03 Oct 2006   •   00:00
Zi neagra - Executie la scoala

Cel putin patru eleve au fost ucise ieri de un pistolar intr-o scoala din satul Paradis, in statul american Pennsylvania. Masacrul s-a produs in sanul comunitatii amish, care numara aproximativ 50.000 de persoane in Pennsylvania.

Aproximativ 12 fetite, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, de la scoala comunitatii amish din satul Paradis, situata in comitatul Lancaster, au fost luate ostatice ieri de un nebun inarmat cu un pistol-mitraliera. Trei dintre copile au fost aliniate in fata tablei din singura sala de clasa a scolii si impuscate in cap, cu un singur glont, cu un pistol automat. O a patra fetita a decedat ulterior la spital.

Potrivit politiei, autorul atacului, Charles Carl Roberts, un sofer de camion, in varsta de 32 de ani, a patruns in scoala si i-a triat pe copii - baietii au fost lasati sa plece, iar fetitele fortate sa ramana. Potrivit politiei, Roberts era tata a trei copii.

Unele surse citate de agentiile de presa au declarat ca numarul mortilor este de cel putin sase, iar cel al ranitilor - de sapte. Informatiile sunt contradictorii si in privinta atacatorului - Associated Press scria ieri, la inchiderea editiei, ca barbatul s-a sinucis, iar potrivit France Presse, acesta ar fi fost impuscat mortal de politisti.

CRIMA CU PREMEDITARE. Atacul de ieri din Pennsylvania a fost premeditat, informeaza politia locala. Atacatorul a lasat familiei sale un biletel in care isi marturisea actiunea ca fiind o razbunare pentru "ceva ce i s-a intamplat in urma cu 20 de ani".

Masacrul a provocat stare de soc in sanul comunitatii amish, care numara, in Pennsylvania, aproximativ 50.000 de membri, iar in intreaga America - 180.000. Zeci de femei si barbati acoperiti cu traditionalele palarii si bonete amish s-au adunat ieri in jurul pranzului in fata scolii. Oamenii erau disperati. Imaginile transmise de televiziuni vorbeau de la sine. Comunitatea amish, care se trage din crestinii elvetieni-germani, traieste in izolare completa, are reguli simple, lucreaza in ferme, foloseste cai pentru a se deplasa.

ALARMA LA LAS VEGAS. Atacul din Pennsylvania s-a produs aproape simultan cu o alarma data in Las Vegas la doua licee. Scolile au fost incercuite de politie din cauza aparitiei in zona a unui elev inarmat, relateaza BBC. Alarma a fost ridicata ieri in jurul pranzului. N-au existat schimburi de focuri si nici pierderi de vieti omenesti.

SCURT ISTORIC
Este a treia oara in decurs de numai o saptamana cand o institutie de invatamant din Statele Unite face subiectul unui atac armat. Miercurea trecuta, o eleva de 16 ani a fost impuscata mortal de un individ care a luat ostatice sase fete intr-un liceu din statul american Colorado. Dupa ce a violat doua dintre eleve si a impuscat-o pe una dintre ele, atacatorul s-a sinucis. Doua zile mai tarziu, vineri, un baiat de 15 ani din statul american Wisconsin l-a impuscat mortal pe directorul scolii la care invata. Cel mai sangeros atac armat intr-o scoala americana s-a produs in 1999, la liceul Columbine din statul Colorado. Atacul s-a soldat cu 15 tineri morti, inclusiv cei doi autori ai actului criminal. Anul trecut, o tanara in varsta de 16 ani a impuscat mortal sapte persoane intr-o scoala din Minnesota, apoi s-a sinucis.

×
Subiecte în articol: externe scoala