x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua Victoriei - Regele Mihai, decorat de Putin

Ziua Victoriei - Regele Mihai, decorat de Putin

09 Mai 2005   •   00:00

Principalii lideri ai lumii au fost prezenti, ieri, in Piata Rosie din Moscova, impreuna cu presedintele rus Vladimir Putin si cel american, George W. Bush, la ceremoniile care au marcat victoria din 1945 impotriva nazismului.

  • de MARINA CONSTANTINOIU, ANCA ALDEA
  • EXTERNE
  • Soare la comanda

    OMAGIU. Regele Mihai a fost decorat de Vladimir Putin
    Momentul central al manifestarilor l-a constituit parada militara, la care au participat aproape 10.000 de militari si veterani de razboi din Rusia.

    SECURITATE DRASTICA. Delegatia Romaniei, condusa de presedintele Traian Basescu, din care a facut parte si Regele Mihai, a fost gazduita la Hotel President din Moscova. Masurile de securitate la acest hotel au fost de o severitate extrema, dat fiind faptul ca acolo au mai fost gazduiti si presedintele Israelului, Moshe Katsav, dar si presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, si al Slovaciei, Ivan Gasparovic.

    Moscova a fost, pe tot parcursul zilei de ieri, un oras incremenit. Populatiei i s-a cerut sa plece pentru cateva zile intr-un miniconcediu, pentru a se evita aglomeratia. Orasul este, in schimb, campion la pavoazare, peste tot putand fi vazute pancarte, seceri si ciocane, imagini cu trupele sovietice glorioase.

    CONTACTE. Inaintea paradei, presedintele Basescu a putut schimba cateva cuvinte cu presedintele Frantei, Jacques Chirac, si cu cancelarul german, Gerhard Schröder, iar inaintea receptiei oferite de presedintele rus, Vladimir Putin, in onoarea liderilor participanti la ceremonii, Basescu s-a intretinut cu presedintele Statelor Unite, George W. Bush. Discutia a durat aproximativ un sfert de ora, fiind urmata de un schimb de cuvinte cu secretarul general al ONU, Kofi Annan. Presedintele Basescu a avut, dupa ceremonii, intrevederi si cu presedintii Elvetiei si Chinei, precum si cu premierul Indiei si guvernatorul general al Canadei.

    Reactia in tribune, pe tot parcursul ceremoniei, a fost usor rezervata. Aceeasi rezerva s-a putut observa si la aparitia presedintelui american, Bush, in timp ce sosirea presedintelui francez a fost insotita de aplauze. Demn de mentionat este faptul ca rusii si-au "comandat" soare pentru aceste ceremonii, folosindu-se de rachete pentru indepartarea norilor, ca sa evite o ploaie neplacuta in timpul paradei militare. Ca urmare, ieri chiar a aparut soarele de cateva ori!

    VORONIN
    Veteranii de razboi din Republica Moldova au sarbatorit ieri, alaturi de presedintele Vladimir Voronin, Ziua victoriei impotriva fascismului. Asta in timp ce liderul SUA, George W. Bush, i-a amintit lui Putin ca victoria asupra Germaniei naziste a insemnat, pentru Europa de Est, inceputul dictaturii comuniste. Liderul de la Chisinau a ales sa sarbatoreasca acasa marea zi. La fel au procedat si presedintii Lituaniei si Estoniei, cele doua foste republici sovietice care au cerut Kremlinului sa-si ceara scuze pentru atrocitatile comise in timpul razboiului.
    MARTOR
    Fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai I, este singurul sef de stat contemporan cu evenimentele de acum 60 de ani care participa la ceremoniile de la Moscova. El a fost decorat cu aceasta ocazie de Vladimir Putin cu medalia aniversara a evenimentului. Mihai I a fost unul dintre cei sapte lideri ai vremii care au beneficiat de Ordinul Victoria acordat de URSS. Fostul suveran a recunoscut ca la 9 mai 1945 a simtit "o usurare ca in fine s-a terminat ceva".

    ×
    Subiecte în articol: externe preşedintele regele mihai