x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zona din jurul centralei de la Cernobil, decretată rezervaţie naturală

Zona din jurul centralei de la Cernobil, decretată rezervaţie naturală

26 Apr 2016   •   20:50
Zona din jurul centralei de la Cernobil, decretată rezervaţie naturală

Zona din jurul fostei centrale de la Cernobâl, la care în urmă cu 30 de ani s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară din lume, va deveni rezervaţie naturală pentru conservarea biosferei, potrivit unui decret semnat marţi de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, transmit AFP şi DPA.

Aflată în nordul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Belarusul, rezervaţia va avea o suprafaţă de 227.000 de hectare şi va include zona interzisă pe o rază de 30 de kilometri de la Cernobâl.

Crearea rezervaţiei reprezintă ''un pas important în renaşterea terenurilor contaminate de un dezastru generat de om'', potrivit unei declaraţii făcute de şeful statului ucrainean pe pagina sa oficială de internet.

Semnarea documentului se numără printre manifestările de comemorare a tragediei din 26 aprilie 1986, când reactorul 4 de la Cernobâl, amplasat la 120 de kilometri de Kiev, a explodat în cursul unui test de siguranţă. Sute de mii de locuitori din zonă au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, iar un mare număr - rămas necunoscut - de persoane au murit sau au rămas marcate pe viaţă de diferite probleme de sănătate după ce au luat parte la acţiunile de stingere a incendiului de la centrala nucleară. Totodată, norul radioactiv format acolo s-a răspândit pe o mare parte a Europei de nord, contaminând teritorii întinse, în special din Ucraina, Rusia şi Belarus, care făceau parte pe atunci din URSS.

Împlinirea a trei decenii de la explozia de la Cernobâl a atras atenţia asupra necesităţii strângerii uriaşei sume de 1,5 miliarde de euro necesare pentru acoperirea fostului reactor cu o cupolă specială din oţel, astfel încât să se prevină eventuale scurgeri radioactive în următorii o sută de ani, menţionează Reuters. Proiectul este finanţat prin donaţii făcute de peste 40 de state, precum şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

''Cernobâlul a fost o mare lecţie pentru omenire, iar consecinţele lui au impact şi azi asupra naturii şi a sănătăţii oamenilor'', a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un mesaj postat pe pagina web de la Kremlin. ''Dimensiunile tragediei ar fi putut fi infinit mai mari, în absenţa curajului exemplar şi al puterii de sacrificiu de care au dat dovadă pompierii, militarii şi medicii care s-au achitat cu onoare de obligaţiile lor profesionale şi cetăţeneşti''. ''Mulţi dintre ei şi-au sacrificat viaţa pentru a ne salva pe noi'', a mai afirmat şeful statului rus, citat de EFE.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: cernobil URSS cccp belarus Rusia ucraina porosenko