x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zona euro s-ar putea extinde anul viitor

Zona euro s-ar putea extinde anul viitor

08 Iun 2014   •   18:08
Zona euro s-ar putea extinde anul viitor

Anul viitor, zona euro s-ar putea lărgi. Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Lituania respectă criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene. Alături de Banca Centrală Europeană, Comisia a publicat la 4 iunie rapoartele de convergenţă ce evaluează pregătirea statelor UE pentru aderarea la zona euro. Decizia finală în ceea ce priveşte Lituania va fi luată de Consiliu în iulie, după consultarea Parlamentului. Rapoartele de convergenţă sunt întocmite pentru ţările care nu sunt în zona euro, dar care trebuie să adopte moneda mai devreme sau mai târziu. Regatul Unit şi Danemarca beneficiază de o excepţie ce le permite să rămână în afara zonei euro.

Condiţii

Pentru a adera la zona euro, un stat UE trebuie să respecte următoarele criterii (stabilite în Tratatul de la Maastricht în 1992): inflaţia anuală să nu depăşească cu mai mult de 1,5% rata medie a inflaţiei din cele trei state membre UE care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor, deficitul bugetar de cel mult 3% din PIB, datoria publică de cel mult 60% din PIB, rata dobânzii nominale pe termen lung nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2% pe cea realizată de primele trei state membre cu cea mai slabă inflaţie în anul precedent, marjele de fluctuaţie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb in Sistemul Monetar European trebuie sa fi fost respectate fără mari presiuni, cel puţin în cei doi ani premergători verificării. În plus, legislaţia ţării trebuie să respecte pe deplin toate cerinţele adoptării monedei euro specificate în tratatele UE.

Cum se ia decizia finală
În urma unui raport de convergenţă pozitiv, guvernele iau decizia finală în cadrul Consiliului, pe baza unei propuneri a Comisiei şi după consultarea Parlamentului. Ultima ţară care a aderat la zona euro este Letonia, în ianuarie 2014. (I.D)

×
Subiecte în articol: zona euro