x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie 12 procurori delegaţi la DNA de la alte parchete

12 procurori delegaţi la DNA de la alte parchete

06 Aug 2018   •   17:46
12 procurori delegaţi la DNA de la alte parchete

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat luni că 12 procurori sunt delegaţi în instituţie de la alte parchete, în timp ce doi procurori numiţi în DNA sunt delegaţi la alte parchete. 

"Toţi procurorii din cadrul DNA, delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere îndeplinesc condiţiile legale. Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2", se precizează într-un comunicat al DNA.

Conform aceleiaşi surse, delegările au fost făcute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza art. 57 alin. 7 din Legea 303/2004, iar dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete şase au o vechime între 6 şi 8 ani. 

"La şedinţa din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuţie situaţia celor şase procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani. Aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub imperiul dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii", se arată în comunicat. 

DNA precizează că, după şedinţa din 1 august, s-a solicitat la PÎCCJ un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 şi 8 ani şi eventuala încetare a delegării lor. 

"La data de 6 august 2018, deşi PÎCCJ a apreciat că 'nu poate fi pusă în discuţie legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiţie de vechime pentru delegarea procurorilor în funcţie de conducere şi execuţie', cu toate acestea 'PÎCCJ a dispus încetarea celor şase delegări care nu au o vechime de cel puţin opt ani în funcţie, pentru motive de oportunitate'", relevă comunicatul DNA. 

Pe de altă parte, DNA anunţă că nu există niciun caz de detaşare a unui procuror de la alte parchete sau instituţii. 

Luni, procurorul general Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru şase procurori, care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim opt ani. Potrivit PÎCCJ, după intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, nu au mai fost făcute delegări ale unor procurori care nu îndeplinesc condiţia de vechime de minim opt ani, necesară pentru numirea în funcţie la DNA. 

Procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri seara, că la DNA sunt delegaţi 7 sau 8 procurori. 

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că aşteaptă de la Călin Nistor "un răspuns corect şi complet", menţionând că sunt, de fapt, 20 de delegări la DNA.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: procurori delegati dna