x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Acuzat de acțiuni torționare, Lazăr își vede mai departe de războiul cu anchetatoarea lui Kovesi

Acuzat de acțiuni torționare, Lazăr își vede mai departe de războiul cu anchetatoarea lui Kovesi

de Ion Alexandru    |    02 Apr 2019   •   08:03
Acuzat de acțiuni torționare, Lazăr își vede mai departe de războiul cu anchetatoarea lui Kovesi
Sursa foto: Karina Knapek

Augustin Lazăr face obiectul unor dezvăluiri fără precedent legate de trecutul său  din perioada comunistă. “Lumea Justției” și Antena 3 au prezentat mai multe documente din care reiese că un anume procuror Augustin Lazăr, care era, în anii ’80, șef al Comisiei de Liberări Condiționate de la Pentenciarul Aiud, a refuzat să, de două ori, să pună în libertate un dizident politic, pe motiv  că “nu a dat dovadă de îndreptare și că nu s-a reeducat”. Dezvăluirile au determinat Asociația Revoluționarilor 21 Decembrie 1989, dar și un fost membru al CNA să ceară imediat demiterea lui Augustin Lazăr. În acest timp, procurorul general refuză să dea explicații pe acest subiect, fiind interesat să o scape de dosarele penale pe Laura Codruța Kovesi. Procurorul General a atacat în instanță rezoluția Inspecției Judiciare care a clasat un dosar privind-o pe Adina Florea, de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, formulată de Lazăr însuși.

Dezvăluirile fără precedent vorbesc despre modul în care fostul maistru militar Iulius Filip, care, în anii ’80 i-a trimis un pamphlet lui Nicolae Ceaușescu, în care și-a exprimat simpatia fașă de mișcarea anticomunistă poloneză “Solidaritatea”, a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare în lagărul deținuților politici de la Aiud, pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste. Încarcerat în 14 decembrie 1981, Iulius Filip avea termenul de eliberare în 13 septembrie 1987, însă legea prevedea, și atunci, ca după efectuarea unei fracții din peeapsă, să poată fi liberat condiționat. El a formulat, în acest sens, două cereri care au fost supuse analizei Comisiei pentru Liberări Condiționate din Penitenciarul Aiud, de fiecare dată această comisie fiind condusă de un procuror pe nume Augustin Lazăr.

Prima cerere a fost respinsă în 9 iunie 1985, pe motiv că deșinutul nu poate fi eliberat condiționat, deoarece “nu prezintă garanția reeducării”. Iar, în 8 iuie 1986, cererea a fost respinsă din aceleași motive. La momentul eliberării la termen, Filip Iulius a refuzat să semneze o declarație în care să-și ia angajamentul că nu va mai întrepride “acțiuni împotriva orânduirii socialiste”.

I se cere imperativ demisia

Informația nu a fost comentată nici de Augustin Lazăr, nici de președintele Iohannis, primul refuzând să confirme sau să infirme că el este cel care l-a ținut, în mod abuziv, încă un an și jumătate pe dizidentul Iulius Filip în lagărul de la Aiud. Lazăr a preferat să spună doar că “sunt manipulările unui site”. Ca atare, Asociația 21 Decembrie 1989, solicită demisia procurorului general, Augustin Lazăr și să-și ceară scuze atât președintelui României, cât și tuturor românilor, potrivit unui comunicat de presă.

Fostul membru al CNA, Narcisa Iorga, a scris, pe pagina ei de Facebook, că “nu există niciun fel de scuză pentru ca procurorul general al României de azi, stat de drept, membru al Uniunii Europene, să fie un torționar al unui fost deținut politic. Cu acte!  Să nu-mi spuneți că n-a fost torționar! Scrie în document că, în calitate de șef al comisiei de punere în libertate condiționată, Augustin Lazăr nu este de acord cu eliberarea condiționată din cauză că «nu a dat dovezi temeinice de îndreptare» un om torturat, legat cu lanțuri de un belciug în mijlocul unei camere fără ferestre, fără posibilitatea de a folosi un wc și ținut fără mâncare. Ce poate fi asta altceva decât tortură? (…)Augustin Lazăr trebuie să plece urgent din înalta demnitate pe care o ocupă. Urgent!”

Preocupat să o scape pe Kovesi de dosare

Preocuparea lui Augustin Lazăr nu este să răspundă acestor acuzații, ci să o scape pe Laura Codruța Kovesi de procuroarea Adina Florea. Procurorul General a depus, la Curtea de Apel București, o acțiune în contencios administrativ prin care cere anuarea unei Rezoluții a Inspecției Judiciare din 16 ianuarie 2019, prin care a fost clasată o sesizare făcută de el însuși împotriva procurorului Adina Florea de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

 Este vorba despre aceleași acuzații cu care Lzăr a încercat să o elimine pe Florea și din cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DNA, referitoare la faptul că această procuroare ar fi cea care i-ar fi facilitate lui Darius Vâlcov accesul la protocolul secret de colaborare încheiat de Augustin Lazăr cu Eduard Hellvig, în decembrie 2016.

Acțiunea a fost depusă la Curtea de Apel București și urmează să fie pusă pe rolul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal.

Fosta șefă a DNA dă cu subsemnatul la Poliție

Încercarea lui Augustin Lazăr de a o “înfunda” pe Adina Florea vine în condițiile în care aceasta a pus-o, la sfârșitul săptămânii trecute, pe Laura Codruța Kovesi sub control judiciar, în dosarul privind plata avionului privat cu care a fost adus în țară, cu încălcarea legi, în aprilie 2011, fostul director al Gelsor, Nicolae Popa. În paralel, Kovesi mai este urmărită penal într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat și participație la represiune nedreaptă.

Printre interdicțiile instituite pe numele lui Kovesi se află și părăsirea țării doar cu acordul procurorului Adina Florea, dar și să ia legătura cu Augustin Lazăr. De altfel, Kovesi nu mai poate activa ca procuror în Parchetul General. CSM urmează ca, zilele următoare, să decidă unde va activa în continuare fosta șefă a DNA. Până atunci, ea trebuie să se prezinte la Secția 18 Poliție, pentru a da cu susemnatul în fața polițiștilor. Ceea ce a făcut și vineri, și ieri.

Laura Codruța Kovesi a contestat măsura controlului judiciar la Înalta Curte de Casație și Justiție, termenul de judecată urmând a avea loc mâine. Joi, reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului UE se vor întruni în cea de-a treia rundă de negocieri, pentru a cădea la o înțelegere cu privire la numele viitorului șef al Parchetului European. În condițiile noii calități pe are o are, anume de incupat, șansele Laurei Kovesi de a accede în această poziție au scăzut simțitor.

Asociația 21 Decembrie 1989 solicită demisia imediată a lui Augustin Lazăr din fruntea Parchetului General. În sistem e liniște mormântală pe acest subiect

 

 

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr