x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ALERTĂ - UPDATE - DNA cere control judiciar pentru Lia Olguța Vasilescu

ALERTĂ - UPDATE - DNA cere control judiciar pentru Lia Olguța Vasilescu

05 Aug 2016   •   15:40
ALERTĂ - UPDATE - DNA cere control judiciar pentru Lia Olguța Vasilescu

Procurorii DNA au solicitat vineri Tribunalului Bucureşti luarea măsurii controlului judiciar faţă de Lia Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova, pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunţător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, procurorii au mai solicitat stabilirea de către instanţă a unor măsuri şi obligaţii prevăzute de Codul procedură penală, între care şi aceea de a nu se apropia de persoane anume desemnate de organul judiciar şi de a nu comunica cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.

Printre motivele invocate de procurori în cererea adresată Tribunalului Bucureşti se numără şi acela că, în intervalul de timp care a urmat înregistrării cauzei pe rolul instanţei, Lia Olguţa Vasilescu a postat selectiv pe pagina sa de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, după care i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor, ceea ce a generat ample reacţii în presă.

"În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau", se arată în comunicatul DNA.

În plus, Lia Olguţa Vasilescu i-a anunţat pe susţinători că va acţiona în mod similar şi în cazul altor martori din dosar, cu referire la nişte oameni de afaceri despre care susţine că au formulat denunţuri calomnioase împotriva ei, sugerând indirect că va face publice date despre aceştia.

"Astfel, începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spaţiul public virtual şi, în acest cadru, diferit de cel legal procesual, într-un mod agresiv ca limbaj, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri. În raport cu realitatea cauzei, respectiv că faptele reţinute în sarcina sa se bazează pe probe temeinice, alegerea spaţiului virtual public ca opţiune procesuală pentru invocarea de cereri şi excepţii, criticând probele administrate, legalitatea şi temeinicia lor, este incompatibilă şi contrară dispoziţiilor procesual penale", se precizează în comunicat.

Procurorii mai susţin că, într-o intervenţie la un post de televiziune din data de 3 august, inculpata a exprimat o poziţie prin care s-a apărat în aceeaşi manieră şi a continuat să supună acuzaţiile din rechizitoriu unui alt cadru decât cel procesual.

"În concluzie, procurorii apreciază că luarea măsurii controlului judiciar s-ar impune ca o garanţie a bunei desfăşurări a procesului penal, măsură proporţională cu gravitatea acuzaţiilor formulate în dosarul penal şi conduita procesuală a inculpatei", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au dispus pe 19 iulie trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, aceasta fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni).

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obţinerii acestor foloase, de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu