x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ANAF: Prejudiciu la stat de peste 613 milioane lei în dosarul Murfatlar

ANAF: Prejudiciu la stat de peste 613 milioane lei în dosarul Murfatlar

de Cristian Anton    |    20 Oct 2016   •   08:21
ANAF: Prejudiciu la stat de peste 613 milioane lei în dosarul Murfatlar
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o fraudă de 613,48 milioane de lei în dosarul Murfatlar instrumentat de DNA, în urma verificărilor efectuate în septembrie 2014 de nu mai puţin de 180 de inspectori la 38 de firme ale grupului, care au obiect de activitate producţia şi/sau comercializarea de alcool sau băuturi alcoolice, a anunţat ANAF. Fiscul a sesizat atunci DNA, care a reţinut zilele trecute zece persoane, oameni de afaceri şi angajaţi ai ANAF. Principalele practici ilegale identificate de DGAF în timpul investigării dosarului Murfatlar vizează faptul că firme din cadrul grupului emit, pentru alte societăţi din acelaşi grup, facturi de valori substanţiale, care sunt fără suport economic real, cel mai adesea acestea fiind facturi de avans, pentru care se emit bilete la ordin care au termene de încasare foarte îndepărtate (spre exemplu: anii 2020, 2021).

În paralel, se acumulează datorii la bugetul de stat, pe care reprezentanţii societăţilor urmăreau să le stingă prin compensarea cu TVA de rambursat.

Ca urmare a acumulării datoriilor, societăţile intră în insolvenţă, de cele mai multe ori aceasta fiind solicitată de societăţi din cadrul grupului. A

Caz aparte cu Oana Management

ANAF susţine că un caz aparte îl reprezintă tranzacţiile efectuate între Euroavipo SA şi Oana Management SRL. Astfel, în perioada iunie - august 2014, Euroavipo a înregistrat facturi de avans mărfuri având ca furnizor Oana Management SRL, una din acestea ridicându-se la colosala sumă de un miliard de lei. În acest caz, există suspiciunea rezonabilă că facturile de avans respective au la bază operaţiuni artificiale care nu au un conţinut economic, fiind utilizate pentru a evita impozitarea şi a obţine avantaje fiscale, constând în deducerea taxei pe valoarea adăugată. Gruparea Murfatlar are dosare de insolvență la nivelul a patru tribunale: București, Buzău, Constanța și Tulcea.  (Cristian Anton)

×