x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE Anca Jurma: Am acceptat cu greu şefia interimară a DNA

UPDATE Anca Jurma: Am acceptat cu greu şefia interimară a DNA

08 Ian 2019   •   11:32
UPDATE Anca Jurma: Am acceptat cu greu şefia interimară a DNA
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Anca Jurma susţine că a acceptat cu greu funcţia de procuror şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un moment în care instituţia se afla într-o situaţie dificilă.
"Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA. Am acceptat cu greu această funcţie interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situaţie dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului şef numit, cu un mandat de trei ani. Din raţiuni care nu au depins de mine, această perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni. În această perioadă mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA să funcţioneze bine, în ciuda climatului ostil la care instituţia a trebuit să facă faţă. Am încercat să asigur o perioadă de echilibru şi de normalitate, folosind metode democratice de conducere", a transmis Jurma printr-un comunicat remis marţi.
Jurma menţionează că unul dintre obiectivele sale a fost ca dosarele trimise în instanţă de DNA să fie susţinute de probe temeinice, iar anchetele să respecte normele legale.
"Primul meu obiectiv a fost acela de a face în aşa fel încât, din punctul de vedere al funcţionării şi al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea în condiţii bune, conform competenţelor legale şi puterilor noastre şi în limitele resurselor de care dispuneam. Un obiectiv şi mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam şi cât depindea de mine conform atribuţiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susţinute temeinic de probe şi că anchetele respectă normele legale şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor", spune Anca Jurma.
Ea subliniază că DNA "nu are ţinte", iar procurorii trebuie să aibă posibilitatea să instrumenteze dosare de corupţie, "fără să fie intimidaţi".
"Încă din prima zi a mandatului interimar, am subliniat că DNA nu are ţinte, ci are o competenţă prevăzută de lege, pe care trebuie să şi-o îndeplinească, şi anume aceea de a combate corupţia la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupţie în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât şi de fapt, să instrumenteze dosare corect şi profesionist şi fără să fie intimidaţi. M-am solidarizat şi mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulţi colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale şi făcând faţă oricăror presiuni, au reuşit să probeze fapte grave de corupţie, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, şi să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulţi oameni în România care sunt convinşi că se poate face dreptate, că funcţia sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în faţa legii, dacă a încălcat-o, şi că nu vom lăsa corupţia să prolifereze la infinit", subliniază Jurma.
Potrivit ei, dacă există abuzuri în justiţie, atunci ele trebuie sancţionate şi adaugă faptul că crede "într-o justiţie cu mâinile curate".
"Nu m-am solidarizat şi nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiţie, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancţionate. Cred într-o justiţie cu mâinile curate. Nu mă solidarizez însă nici cu maniera în care unii procurori au înţeles să îşi exprime nemulţumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale şi nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred că s-a ajuns prea departe şi cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze", mai spune Jurma.
La final, Jurma îşi exprimă speranţa că la şefia DNA va fi numit un procuror "independent şi integru", care să continue eforturile de combatere a corupţiei la nivel înalt.
"Le mulţumesc tuturor colegilor care au avut încredere în mine şi care m-au sprijinit până în ultima zi. Îmi exprim speranţa că această perioadă de provizorat se va încheia cu numirea unui procuror şef dedicat actului de justiţie corect şi profesionist, a unui procuror independent şi integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi mediu şi căruia să i se dea şansa şi mijloacele pentru a reuşi", declară magistratul.
Anca Jurma a informat luni Consiliul Superior al Magistraturii că nu mai doreşte prelungirea mandatului de procuror şef interimar al DNA. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: dna Anca Jurma