x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ce a ajuns omul care i-a dat brânci pe scările DNA lui Kovesi

Ce a ajuns omul care i-a dat brânci pe scările DNA lui Kovesi

de Ion Alexandru    |    29 Ian 2019   •   07:19
Ce a ajuns omul care i-a dat brânci pe scările DNA lui Kovesi

Plenul CSM a validat, ieri, cu 11 voturi, rezultatele concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Concursul a fost câştigat, cu un punctaj de 9,33, de către adjunctul Inspecţiei Judiciare, procurorul Gheorghe Stan. Validarea a avut loc, în ciuda eforturilor disperate ale grupării Lazăr-Kovesi de a împiedica această numire şi în ciuda atacurilor concertate ale sistemului împotriva funcţionării acestei secţii speciale.

Gheorghe Stan, cel care va prelua de la Florena Streschi, conducerea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, a ocupat funcţia de adjunct al Inspecţiei Judiciare şi, în 2017, a coordonat echipa care a derulat controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie, control finalizat cu un raport “ciuntit”, ulterior, de către Secţia de Procurori de la CSM. Însă, concluziile acelui raport au stat, în cele din urmă, la baza declanşării de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a procedurii de revocare a Laurei Kovesi de la şefia DNA.

Lovitură pentru pionii sistemului

Decizia de ieri a Plenului CSM, prin care a validat concursul pentru Secţia specială, vine în condiţiile în care mai mulţi pioni ai sistemului încearcă să anuleze metodologia prin care pot fi ocupate funcţiile de conducere şi de execuţie a acestei structuri. Unul dintre “martorii oculari” ai protestelor ilegale din Piaţa Victoriei, din 10 august 2018, procurorul militar Bogdan Ciprian Pîrlog, a deschis, la Curtea de Apel Piteşti, o acţiune în civil prin care solicită instanţei anularea Hotărârilor Plenului CSM nr. 910 şi 911, din 19 septembrie 2018. Cele două acte au aprobat Regulamentele privind numirea procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Secţei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Sistemul este disperat

S-au raliat de partea procurorului Pîrlog, în această acţiune, două ONG-uri – Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, la care preşedinte este apropiata lui Kovesi, procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan, şi Forumul Judecătorilor din România. Procesul va avea următorul termen în data de 7 februarie. Acelaşi ONG condus de Lăncrănjan îl asistă pe Augustin Lazăr în acţiunea pe care a depus-o la Curtea de Apel Alba Iulia, prin care încearcă să anuleze raportul lui Tudorel Toader care a stat la baza cererii de revocare a sa din funcţia de procuror general.

Secţia a cărei conducere o va prelua procurorul Gheorghe Stan a fost ţinta atacurilor sistemului încă dinainte de a se înfiinţa, legea în baza căreia această structură s-a constituit fiind atacată, fără succes, în mai multe rânduri, la CCR.

După ce legea a intrat în vigoare, Secţia a întâmpinat probleme organizatorice, legate de lipsa unui spaţiu adecvat în care să-şi desfăşoare activitatea, dar şi a dotărilor necesare pe care Augustin Lazăr a tărăgănat să le pună la dispoziţie. Chiar şi aşa, Secţia lucrează intens şi a început decapitarea autorilor abuzurilor de la “unităţile de elită” ale DNA, începând cu Ploieşti şi continuând cu Oradea, urmând ca, în perioada următoare, să fie chemată la audieri însăşi Laura Kovesi.

 

×
Subiecte în articol: gheorghe stan