x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Avocaţii răpuşi prin audieri nocturne maraton

Avocaţii răpuşi prin audieri nocturne maraton

de Dan Constantin    |    05 Mar 2020   •   08:56
Avocaţii răpuşi prin audieri nocturne maraton

Egalitatea de șanse în fața justiției, pentru un proces echitabil, este legată și de exercitarea funcției de apărare prin avocat. De multe ori, abuzurile din faza de cercetare față de presupușii vinovați se extind și asupra apărătorilor. Șicane din partea polițiștilor, amenințări directe sau voalate făcute de procurori, luarea de măsuri contravenționale împotriva avocaților de către judecători fac parte din „arsenalul” folosit pentru dezavantajarea sau intimidarea apărătorilor. Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a lansat o acțiune de protecție a avocaților în exercitarea profesiei în relația cu instituțiile din sistemul juridic.

„Pentru procurorul abuziv sau slab pregătit, apărătorul ideal ar fi tipul de avocat-denunțător”, îmi spunea cu vădită îngrijorare un maestru al baroului. De aici pleacă o serie de manevre directe sau voalate care să îngreuneze îndeplinirea mandatului de apărător și să ușureze sarcina acuzatorului. „Modelul” avocaților deveniți acuzatori în procesul soților Ceaușescu a făcut „pui vii”, dorindu-se o extindere mai ales în procesele sensibile, cu acțiuni de acuzare dirijate nu pe fapte, ci pe conjuncturi și interese politice. În antologia presiunilor asupra avocaților este pe „podium” atacul lui Băsescu Traian declanșat de la tribuna instituției prezidențiale împotriva apărătorilor lui Dan Voiculescu în timpul procesului. Blocarea comunicațiilor cu inculpatul, supunerea avocaților la restricții în interiorul secțiilor de poliție sau Parchetului, în afara procedurilor legale, au scopul intimidării acestora. Chiar și poziția de inferioritate a apărătorilor din sala de judecată, prin amplasarea procurorilor pe un soclu separat, evidențiază o diferență nefirească de tratament, în avantajul acuzării. Egalitatea de tratament a procurorului și a avocatului în fața judecătorului este doar o scenă din filmele americane cu subiecte juridice...

 

Viaţa în instanţă

UNBR, asociația reprezentativă la nivel național a avocaților, cu o nouă conducere, este decisă să fie mai activă pentru apărarea drepturilor profesiei. Miercuri, 26 februarie 2020, UNBR a lansat campania „Viața în instanță”, care reprezintă un demers pentru „implicarea în problema suprasolicitării din instanțe și Parchete din cauza lipsei unui managememt eficient al timpului în procedurile judiciare”, potrivit comunicatului semnat de prof. dr. av. Traian Briciu. După o săptămână, în 2 martie, UNBR a prezentat rezultatele preliminare ale chestionarului-parte a campaniei „Viața în instanță” - la care au răspuns sute de avocați. Din comunicatul găzduit de publicația specializată juridice.ro sunt de reținut informații care denotă starea de dezordine din instanțe, cu efect de stres asupra justițiabililor și a părților din procese, inclusiv asupra judecătorilor. Potrivit datelor din chestionar, majoritatea avocaților petrec mai mult de 70 la sută din timp în așteptare. Peste 42 la sută dintre respondenți spun că au fost situații în care au trecut mult de 8 ore în așteptarea audierii clientului, timpul mediu de așteptare fiind de 4-7 ore. Probleme mari creează audierile nocturne prelungite, care nu justifică urgența. Dintre toate audierile nocturne, doar în 13 cazuri (4 la sută) urgența a fost descrisă printr-o situație imperativă. În 59 la sută din cazuri nu a existat urgența, dar deducem din răspuns o „tehnică” a anchetatorilor. „În aceste cazuri, există decalaje foarte mari de timp (8-10 ore sau mai mult) între momentul reținerii suspectului și chemarea avocatului pentru audieri, respectiv între prezentarea la instanță și începerea ședinței de judecată pentru propunerea de emitere a mandatului de arestare”, arată studiul citat. Multe din situații de acest fel se produc în timpul nopții, iar mulți avocați care vin din alte localități sunt obligați la călătorii nocturne pentru a ajunge la termenul de dimineață.

Ce consecințe au aceste eforturi din punct de vedere fizic și psihic asupra avocaților? 9 din 10 răspunsuri la ancheta inițiată de UNBR precizează că ei s-au aflat într-o stare de epuizare avansată după audieri mai lungi de 8 ore.Respondenții au identificat și soluții privind managementul eficient al timpului în procedurile judiciare în absența unui program fixat al cauzelor, dar și din lipsa de interes și de respect a unor judecători față de profesia de avocat și de cei care se prezintă în instanțe.

 

Avocatul leșinat în ședință, amendat de judecătoare

Un caz revoltător s-a petrecut recent, în 25 februarie, la Tribunalul Iași, în timpul unei ședințe de judecată. Avocatului Gheorghe Potomeanu i s-a făcut rău în timpul ședinței. Deși a anunțat instanța cu privire la acest aspect, judecătoarea Ștefan Georgiana a refuzat să-i permită să părăsească sala de judecată și l-a mai ținut câteva ore până când acesta a leșinat, fiind necesară intervenția unui medic. În plus, judecătoarea l-a amendat pe avocat cu 5.000 lei. UNBR, luând act cu îngrijorare și indignare de tratamentul inuman la care a fost supus avocatul Potomeanu, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii .

 

Drama după 20 de ore de audieri

Cazul dramatic al lui Ernest Andrei Moldoveanu, din Baroul Târgoviște, care a murit într-un accident de circulație pe fondul oboselii apărute după audieri neîntrerupte de 20 de ore, a provocat o emoție puternică în breasla avocaților. Nimic nu s-a schimbat însă în derularea procedurilor. Există o serie de propuneri care impun modificarea regulamentelor din unitățile de Parchet, dar și implicarea CSM pentru respectarea de către organele judiciare a drepturilor cetățenilor aflați în proceduri judiciare. Ar fi necesare obligații legale privind întreruperea audierilor ca urmare a stării de epuizare fizică și respectarea caracterului de excepție al audierilor pe timpul nopții. În plus, avocații nu pot depune cereri și nu pot formula obiecții în cursul acțiunilor nocturne, neputând fi înregistrate. UNBR a transmis Comisiei Împotriva Abuzurilor din Senatul României propuneri pentru schimbarea situației administrativ-judiciare care includ completarea art. 106 din Codul de Procedură Penală, referitor la protecția sănătății persoanelor ascultate. Dispoziția ar putea fi completată astfel: „dacă în timpul audierii unei persoane, aceasta sau avocatul acesteia prezintă semne vizibile de oboseală excesivă sau simptomele unei boli care îi afectează capacitatea fizică sau psihică de a participa la ascultare, organul judiciar dispune întreruperea ascultării”. Reglementarea ar putea fi extinsă inclusiv pentru judecători și procurori.

UNBR aduce ca argument în această soluție o decizie CEDO cu o vechime de 15 ani care face referire la exigențele unui proces echitabil, în special la dreptul la apărare și dreptul la egalitate de arme. Decizia CEDO Makhfi c. Franței arată că „este esențial ca nu doar acuzatul, ci și apărătorul său să asiste la audieri, să răspundă la întrebări și să pledeze fără a fi într-o stare avansată de oboseală. De asemenea, este crucial ca judecătorii și jurații să beneficieze de întreaga lor capacitate de concentrare și de atenție pentru a putea urmări dezbaterile și judeca limpede”.

„Avocatul Ernest Andrei Moldoveanu a murit într-un accident de circulație, pe fondul oboselii apărute după audieri neîntrerupte de 20 de ore”

Studiu UNBP privind starea avocaților

 

×