x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Bărbat din Braşov, arestat pentru fraude informatice şi transferuri neautorizate cu moneda Bitcoin

Bărbat din Braşov, arestat pentru fraude informatice şi transferuri neautorizate cu moneda Bitcoin

10 Mar 2017   •   17:54
Bărbat din Braşov, arestat pentru fraude informatice şi transferuri neautorizate cu moneda Bitcoin

Un bărbat din Braşov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de transfer neautorizat de date informatice, acces ilegal la un sistem informatic şi fraudă informatică, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de transferuri neautorizate cu moneda electronică Bitcoin. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul lunii iunie 2016, prin intermediul sistemelor informatice şi al reţelei VPN - Virtual Private Network (Reţea Informatică Privată Securizată), aparţinând unei societăţi comerciale care produce şi comercializează echipamente electronice similare cu ATM-urile bancare, ce permit tranzacţionarea de monedă electronică Bitcoin, inculpatul Sorin Ionuţ Niţă a transferat în mod neautorizat date informatice aferente portofelelor virtuale ale mai multor clienţi, utilizând credenţialele primite în baza atribuţiilor de serviciu. 

Totodată, în perioada iunie 2016 - februarie 2017, Sorin Ionuţ Niţă a introdus datele informatice aferente portofelelor virtuale accesate fără drept în reţeaua Bitcoin, generând transferuri în valoare de 73,91 bitcoini pe care şi i-a însuşit, în condiţiile în care valoarea unui bitcoin a depăşit în prezent 1.000 USD. 

În acelaşi dosar, alte trei persoane sunt cercetate sub control judiciar. 

În acest caz, poliţiştii Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Braşov, împreună cu poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, sub coordonarea DIICOT Braşov, au efectuat patru percheziţii - Braşov, Bucureşti şi judeţul Buzău -, fiind ridicate laptopuri, telefoane, medii de stocare informatice şi alte bunuri susceptibile a fi achiziţionate (un televizor, un sistem audio, o consola xbox), punându-se sechestru şi pe un autoturism. 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Braşov, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. AGERPRES

×