x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Bitcoin, din Codul Civil, în Codul Penal

Bitcoin, din Codul Civil, în Codul Penal

de Dan Constantin    |    21 Dec 2017   •   10:10
Bitcoin, din Codul Civil, în Codul Penal
Sursa foto: Siegfried Layda/Photograph: Siegfried Layda/Gett

Atracția pentru Bitcoin, moneda-minune care crește ca din apă, se transformă într-un fenomen la scară planetară. Este descris ca o nouă cale a prosperității universale, fiind coborât din domeniul mistic al economiei. Nu poate fi explicat cu legile științei; moneda viitorului, desprinsă de sistemele ,,anchilozate”, simbolizează liberalismul absolut, greu de oprit de cârtitorii speriați de progres. Cum poate coborî moneda virtuală între regulile ,,pământene”?

O decizie a Judecătoriei din Pitești a deschis calea proceselor în care cripto-moneda Bitcoin a ajuns subiect de drept în România. Secția civilă a Judecătoriei Pitești a avut pe rol o cauză având ca obiect ,,pretenții”. În rezumat, juridice.ro descrie cazul: “Judecătoria Pitești a hotărât că plata din eroare, în cadrul unui serviciu de tranzacționare a monedei Bitcoin, ca urmare a unei modificări a softului utilizat pentru efectuarea, înregistrarea și decontarea tranzacțiilor, modificare care a presupus renunțarea la simbolul virgulă dintre zecimale, și înlocuirea simbolului punct, sistemul de plăți nu a mai ținut cont de zecimale, făcându-se astfel un număr de plăți, decontări eronate, reprezintă, conform art. 1341 Cod civil, plată nedatorată. Astfel, reclamanta a achitat în contul pârâtului, în loc de suma datorată de 177 lei, suma de 17.700 lei, instanța dispunând restituirea sumei nedatorate și obligarea la plată a dobânzii legale”.

Ziua ,,Z” a adevărului se apropie

În condițiile creșterii vertiginoase a cursului Bitcoin, ajuns la o paritate de 14.000-15.000 de dolari, speculațiile pe contractele la termen au o atracție greu de temperat. Sunt însă analiști din mediul financiar și juridic care plasează fenomenul Bitcoin în zona infracționalității. Frederic Peltier, avocat francez, autor al lucrării ,,Procesul banilor”, consideră cripto-moneda vedetă a zilei o escrocherie, un gen de joc piramidal de creare de valoare în care ultimul intrat se va trezi jefuit când toată afacerea va sări în aer. Bitcoin este asociat cu diferite companii cu sedii în China care profită de secretizarea tranzacțiilor pentru acoperirea de rețele infracționale. Problema majoră a Bitcoin este opacitatea tranzacțiilor, ceea ce permite într-o lume a banilor deja foarte complicat de controlat favorizarea criminalității. Cu moneda virtuală se dezvoltă spălarea virtuală a ce nu este chiar virtual, consideră sursa citată.

Apropierea de crima organizată

Pentru cei ce intră în sistemul Bitcoin, trebuie să înțeleagă că ei hrănesc această capacitate de utilizare a monedei virtuale pentru operațiuni opace și ilegale. Hrănind speculațiile pe Bitcoin, participi, poate fără să ai cunoștință, la crima organizată, într-o asociere cu infractorii industriei numerice. De aici decurge și riscul real pe valoarea acum suită la cer a Bitcoin - ziua în care statele vor considera moneda respectivă în afara legii. Această zi nu poate fi mult amânată; când valoarea Bitcoin va pierde atracția, cei care văd în cripto-monedă doar progres și libertate vor zări și cealaltă față a Bitcoin.

 

 

×
Subiecte în articol: bitcoin