x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Black Cube susţine că agenţii acuzaţi de spionarea şefului DNA anchetau corupţia din Guvernul român

Black Cube susţine că agenţii acuzaţi de spionarea şefului DNA anchetau corupţia din Guvernul român

06 Apr 2016   •   21:00
Black Cube susţine că agenţii acuzaţi de spionarea şefului DNA anchetau corupţia din Guvernul român

Compania israeliană Black Cube, ai cărei angajaţi sunt acuzaţi că au spionat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a negat marţi toate acuzaţiile şi susţine că agenţii săi fuseseră angajaţi pentru a ancheta fapte de corupţie din Guvernul român şi din agenţiile sale, relatează Times of Israel.

“Compania a preluat recent un proiect în România pentru a strânge dovezi privind corupţia profundă din Guvernul român şi din agenţiile sale. În timp ce desfăşurau această misiune, doi dintre angajaţii companiei au fost arestaţi, după ce au făcut descoperiri importante”, se arată în comunicatul Black Cube, citat de Times of Israel.

Potrivit comunicatului, “este evident că toţi angajaţii Black Cube respectă legile locale pe deplin, iar acuzaţiile împotriva lor sunt nefondate şi false".

"Avem încredere deplină că adevărul va ieşi la lumină şi ambii vor fi eliberaţi şi trimişi în siguranţă acasă în următoarele zile”, a explicat compania, potrivit Times of Israel.

De asemenea, Black Cube a negat că Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti agenţi Mossad şi cofondatori ai companiei israeliene de investigaţii, ar fi anchetaţi.

RISE Project a relatat că patru cetăţeni israelieni sunt anchetaţi de DIICOT pentru spionarea comunicaţiilor şi tentative de compromitere a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA. Doi dintre suspecţi, Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii, sunt co-fondatori şi directori executivi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două  persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Ron Weiner şi David Geclowicz au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestor”, a precizat DIICOT, miercuri dimineaţă.

Weiner şi Geclowicz au fost arestaţi deja în România. Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operaţiunii, susţin procurorii, în timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul şi familia lui Kovesi.at de arestare preventivă emis în 3 aprilie pe numelelui Geclowicz.

De altfel, în mandatul de arestare preventivă emis în 3 aprilie pe numele lui Geclowicz, se arată că ”mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie”.

Weiner şi Geclowicz şi-au derulat acţiunile din teren pe parcursul lunii martie şi în acest timp au spart trei dintre conturile de email ale apropiaţilor lui Kovesi.

Kovesi a calificat acţiunea drept "o încercare nereuşită de intimidare".

Sursa: news.ro

×