x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Blejnar, achitat în „Motorina 1”

Blejnar, achitat în „Motorina 1”

de Ion Alexandru    |    14 Mar 2018   •   09:18
Blejnar, achitat în „Motorina 1”

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost achitat, ieri, de Tribunalul Brașov, în dosarul în care a fost trimis în judecată, în anul 2012, de către procurorii DIICOT Brașov, pentru evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat. Decizia nu este definitivă.

Blejnar este acuzat în acest dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, procurorii reținând un prejudiciu de 21 de milioane de lei adus bugetului de stat. Pe lângă fostul șef al ANAF, mai sunt judecate în acest dosar 16 persoane fizice și juridice, printre care doi șefi de la Vama Brașov și dispărutul Codruț Marta. În cauză a fost destructurată o grupare infracțională constituită din cetățeni români, unguri și italieni care ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină comercializate pe piața internă, prejudiciind astfel bugetul de stat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA și peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină.

Decizia instanței vine după ce procurorii DIICOT Brașov au fost nevoți să refacă rechizitoriul.

Acesta este primul dosar „Motorina” în care Sorin Blejnar a fost trimis în judecată. În iulie 2014, a apărut „Motorina 2”, în care DNA l-a trimis în fața Curții de Apel București pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinirea unui grup infracțional, dosar în care s-a reținut un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, tot din afaceri cu produse petroliere. În 2016, Sorin Blejnar a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dosarul aflându-se, în prezent, în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În acest dosar, procurorii DIICOT l-au interceptat pe Blejnat vorbind cu judecătorul „cu nașu-n suflet” Iulian Dragomir, cu Traian Băsescu și cu fratele acestuia, Mircea.

×
Subiecte în articol: sorin blejnar