x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cătălin Predoiu: În ultimii ani, crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele

Cătălin Predoiu: În ultimii ani, crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele

18 Feb 2020   •   14:21
Cătălin Predoiu: În ultimii ani, crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul propus al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, la audierea din comisiile de specialitate, că schema de personal a Ministerului Public nu este suficient acoperită în acest moment, precizând totodată că, în ultimii ani, "crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele".

"Schemele de personal din justiţie sunt incomplet acoperite, avem instanţe şi Parchete care lucrează în condiţii imobiliare precare, dotările tehnice, de la birotică, la mijloace tehnice de anchetă, lipsesc. Bugetul de investiţii al Ministerului Justiţiei este acoperit în proporţie de 21% pe 2020. Desigur, vor urma rectificări, dar totuşi e de reţinut", a declarat Cătălin Predoiu la Parlament.

Potrivit acestuia, schema de personal a Ministerului Public include aproximativ 800 de posturi neocupate, la instanţe - aproximativ 600, pensionările s-au înmulţit, mai ales în contextul polemicilor politice privind pensiile de serviciu.

"În acest timp, grupurile organizate de infractori se dotează cu tehnică, de la aparatură de bruiaj la drone şi microfoane ambientale pentru a preveni şi paraliza acţiunea echipelor de anchetă, ceea ce este grav. În ultimii ani, crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele. În acest context, devine legitimă întrebarea ce fel de stat vrem să fim?", a afirmat ministrul propus al Justiţiei.

Mai mult, el a spus că "s-au pierdut ultimii 4 ani pentru dezvoltarea sistemului judiciar".

"Se lucrează pe o strategie de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, din care s-au realizat aproximativ 16% din măsuri. Concret, din 153 de măsuri prevăzute în strategie, 24 sunt aplicate, restul nerealizate sau neiniţiate. Asta înseamnă, pe cifre şi măsuri, că din 2016 încoace s-a bătut pasul pe loc sau s-a dat înapoi. Ne place sau nu, s-au pierdut ultimii 4 ani pentru dezvoltarea sistemului judiciar", a afirmat Predoiu.

Cătălin Predoiu este audiat, marţi, de comisiile de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru al Justiţiei. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: catalin predoiu