x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cazul de la Caracal. Inculpatul Gheorghe Dincă şi-a retras contestaţia la arestarea preventivă

Cazul de la Caracal. Inculpatul Gheorghe Dincă şi-a retras contestaţia la arestarea preventivă

30 Iul 2019   •   10:24
Cazul de la Caracal. Inculpatul Gheorghe Dincă şi-a retras contestaţia la arestarea preventivă
Sursa foto: colaj Antena 3

Inculpatul din Caracal, Gheorghe Dincă, suspectat de uciderea Alexandrei Măceşanu, de 15 ani, şi a Luizei Melencu, de 18 ani, şi-a retras, marţi, contestaţia pe care o formulase la decizia de arestare preventivă dată, sâmbătă, de Tribunalul Dolj.

Contestaţia a fost retrasă de inculpat în cadrul şedinţei de judecată de la Curtea de Apel Craiova, care a durat câteva minute. Inculpatul a fost acuzat iniţial de comiterea infracţiunilor de trafic de minori şi viol, pentru care a şi fost arestat preventiv, iar duminică seara, procurorii DIICOT au dispus extinderea urmării penale faţă de Gheorghe Dincă şi pentru săvărşirea infracţiunii de omor calificat. Potrivit avocatul inculpatului, Alexandru Bogdan, în raport cu noua acuzaţie, Gheorghe Dincă a decis să îşi retragă contestaţia.

"Eu am discutat personal cu dânsul şi l-am sfătuit să spună adevărul, pentru că nu îl avantajează cu nimic dacă probele vor dovedi faptele. Dânsul a reflectat foarte mult asupra acestei situaţii, a avut remuşcări faţă de ceea ce a făcut şi a cedat presiunii psihice, fapt dovedit şi pe parcursul audierilor, când efectiv în timpul descrierilor detaliilor săvârşirii faptei i s-a făcut rău", a spus avocatul Alexandru Bogdan.

Acesta a mai afirmat că luni a luat legătura cu membrii familiei lui Gheorghe Dincă - o fată, fiul cel mare şi soţia inculpatului - iar aceştia sunt surprinşi de ceea ce s-a întâmplat, pentru că "a fost un tată exemplar".

"În continuare nu le vină să creadă că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Dânşii transmit sincere regrete familiilor îndoliate şi nu au cuvinte să-şi exprime pentru durerea acestora, pentru că şi dânşii sunt părinţi (inculpatul are cinci nepoţi) şi ştiu ce înseamnă", a mai spus avocatul.

Alexandru Bogdan a precizat că reconstituirea de luni a ţinut de organizarea anchetatorilor şi a fost oprită nu pentru că inculpatul nu a dorit să dea indicii.

"Informaţiile de genul 'inculpatul şi-a bătut joc de anchetatori' în sensul că nu a indicat locul în care a dus cadavrul primei fete sunt false. Anchetatorii erau deranjaţi de presă şi voiau să se ferească, iar în momentele respective fugeau câţiva kilometri într-o parte, în altă direcţie, o luau pe un drum izolat. Nu era la cererea inculpatului toată această plimbare. Era o organizare a anchetatorilor. (...) El îşi aducea aminte, dar şi dânsul a avut o problemă de identificare câtă vreme s-a mers pe un alt traseu decât cel pe care anchetatorii l-au urmat. Dânsul a mers pe un drum prost, izolat, pe timp de noapte, iar anchetatorii au ajuns pe un drum mai bun pentru a ajunge la locul respectiv", a mai spus avocatul inculpatului.

Conform procurorului şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, pe 25 iulie, în jurul orei 12,00, la domiciliul său din Caracal, Gheorghe Dincă ar fi ucis-o pe minora de 15 ani, pe care anterior o răpise în scopul exploatării sexuale, o sechestrase şi o violase.

"În cauză, există elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de minori, respectiv recrutarea, transportarea şi adăpostirea minorei prin constrângere, răpire şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra, dată fiind starea vădită de vulnerabilitate. Inculpatul este o persoană cu o constituţie fizică masivă în faţa căruia o minoră de 15 ani nu a avut nicio şansă să se apere, totul în scopul exploatării sale sexuale", a spus procurorul Giorgiana Hosu.

În cadrul anchetei, inculpatul Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, de 15 ani, pe data de 25 iulie, în jurul orei 12,00, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână, şi ulterior i-a incinerat corpul, iar cu privire la cea de-a doua fată, Luiza Melencu, de 18 ani, există indicii că a săvârşit acelaşi gen de infracţiuni.

"În cadrul audierilor, inculpatul a recunoscut că a ucis victima pe 25 iulie, în jurul orei 12,00, la domiciliul său, şi ulterior i-a incinerat corpul. Inculpatul a declarat că a agresat-o, suprimându-i viaţa atunci când a surprins-o cu telefonul în mână. Cu privire la cea de-a doua victimă, există indicii că inculpatul a săvârşit acelaşi gen de infracţiuni", a afirmat procurorul Hosu, duminică seara.

Potrivit acesteia, Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a transmis raportul privind expertiza genetică judiciară parţială din care reiese că la locul faptei au fost identificate atât profilul genetic al victimei, cât şi al inculpatului.

"În cenuşa aflată într-un butoi metalic, prin cernere, au fost identificate mai multe fragmente de oase calcinate şi dinţi de natură umană. Alături de aceste fragmente au fost găsite trei inele, un lănţişor, alte două fragmente de lănţişoare, o bucată metalică de formă dreptunghiulară, precum şi o bucată similară unei monturi de inel ce prezentau urme de ardere. În autoturismul inculpatului a fost găsit, de asemenea, un cercel. Aceste bijuterii au fost recunoscute de mama minorei ca aparţinând fiicei sale", a mai afirmat, duminică seara, procurorul DIICOT Craiova.

Anchetatorii au început, luni, să reconstituie faptele comise de inculpat, iar primul loc în care l-au dus a fost în zona Corabia, pe malul Dunării, unde acesta a indicat că ar fi dus prima victimă.

Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut, miercuri, 24 iulie, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie".

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Luiza Mihaela Melencu, de 18 ani, din comuna doljeană Dioşti, a dispărut la mijlocul lunii aprilie, după ce a spus familiei că va merge la Caracal pentru a scoate bani de la un bancomat. AGERPRES

×