x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR: Carantina după venirea în țară, neconstituțională

CCR: Carantina după venirea în țară, neconstituțională

25 Iun 2020   •   15:28
CCR: Carantina după venirea în țară, neconstituțională

Curtea Constituțională a României consideră că punerea românilor în carantină după venirea în țară este neconstituțională. 

Avocatul Poporului, Renate Weber, a făcut două sesizări la CCR în legătură cu epidemia de coronavirus. Judecătorii CCR au ADMIS o parte din criticile aduse de Avocatul Poporului în privința stării de alertă. 

 

"Se precizează că aceasta măsură trebuia să fi supusă încuviinţării Parlamentului şi că toate lucrurile acestea trebuiau să se facă exclusiv prin Parlament,  tocmai pentru că, spun judecătorii, aici, având în vedere situaţia generată de pandemie, reprezintă o premisă inevitabilă a unor astfel de restrângeri - drepturile care ne-au fost restrânse în acea perioadă.

Legislaţia naţională trebuie însoţită de garanţii clare şi eficiente împotriva oricăror abuzuri sau acţiuni discreţionare ori ilegale. Acesta este motivul pentru care CCR a decis că această carantină a fost neconstituţională. Cei care au stat în carantină, după decizia de astăzi, nu pot cere despăgubiri. Cei care au luat amenzi în acea perioadă le pot contesta în instanță pentru că şi acele amenzi au fost declarate neconstituţionale".

×