x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ce spun procurori CSM, în privinţa declaraţiilor lui Tăriceanu privind activitatea procurorilor

Ce spun procurori CSM, în privinţa declaraţiilor lui Tăriceanu privind activitatea procurorilor

14 Mar 2019   •   17:53
Ce spun procurori CSM, în privinţa declaraţiilor lui Tăriceanu privind activitatea procurorilor

Secţia pentru procurori a CSM "dezavuează public" declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privitoare la activitatea procurorilor, precizând că acreditarea ideii în spaţiul public că aceştia "îşi desfăşoară activitatea în mod abuziv" depăşeşte limitele discursului public acceptabil.

"Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmaţii foarte grave privitoare la activitatea procurorilor, Secţia constată că acestea s-au intensificat, dobândind un real potenţial de afectare a reputaţiei profesionale, a demnităţii şi prestigiului profesiei de procuror", menţionează Secţia pentru procurori într-un comunicat transmis AGERPRES, referitor la declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, din data de 13 martie, în cadrul emisiunii "Jurnalul de seară", difuzată de postul de televiziune Digi 24.

Secţia pentru procurori subliniază că activitatea corpului profesional al procurorilor se desfăşoară conform dispoziţiilor legale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor faţă de care se desfăşoară proceduri penale.

"Acreditarea ideii în spaţiul public că procurorii îşi desfăşoară activitatea în mod abuziv, cu depăşirea cadrului legal aplicabil, depăşeste limitele discursului public acceptabil, cu consecinţa încălcării demnităţii profesionale şi a prestigiului funcţiei de procuror", arată procurorii din CSM.

Secţia pentru procurori atrage atenţia că discursul public trebuie să fie unul echilibrat, care să nu aducă atingere activităţii procurorilor şi imaginii de ansamblu a acestui corp profesional şi reaminteşte înalţilor reprezentanţi ai statului că respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc şi responsabilitate.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că în România există "sute de procurori" mai bine pregătiţi decât Laura Codruţa Kovesi şi care au, spre deosebire de aceasta, "probitate profesională".

"În România cred că sunt sute de procurori care, din punct de vedere profesional, sunt bine pregătiţi, mai bine decât doamna Kovesi, procurori cu un profil moral corect, cu integritate şi probitate profesională, ceea ce la doamna Kovesi, îmi pare rău, avem deficit enorm. DNA a fost în ultimii ani o sursă permanentă de abuzuri şi de excese care ies acum la suprafaţă (...) şi care se răsfrâng acum asupra românilor - oamenii care au fost anchetaţi incorect, care au fost aruncaţi în închisoare incorect, în detenţie preventivă, care au ajuns chiar să fie condamnaţi pe baza protocoalelor, pe baza mărturiilor false sau mărturiilor forţate obţinute de procurori", a afirmat Tăriceanu la Digi 24. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Călin Popescu-Tăriceanu