x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ce spune Tudorel Toader despre eliberările pe bandă rulantă

Ce spune Tudorel Toader despre eliberările pe bandă rulantă

23 Dec 2018   •   22:25
Ce spune Tudorel Toader despre eliberările pe bandă rulantă

În urma deciziilor nelegale ale Liviei Stanciu, fostă președintă a Înaltei Curți și a Cristinei Tarcea, actuala președintă, CCR constată nelegalitatea și Înalta Curte de Casație și Justiție este obligată să elibereze pe cei care au fost condamnați în baza completelor nelegal constituite.

Ministrul Justiției a vorbit duminică seară la Sinteza Zilei de la Antena 3 pentru prima data despre această hotărâre. 

”Justiția trebuie să rămână în slujba cetățeanului, trebuie să îi apere drepturile și judecățile, să îi protejeze valorile fundamentale. După doi ani de zile am văzut și bune și rele. Trebuie să scoatem adevărul la suprafață (...) Dacă vrem să rămânem la nivel de principiu, orice procuror trebuie să știe că face parte din autoritate și nu face parte nici din puterea legislativă și nici din puterea executivă, nu se paote substitui. Decizia privind conflictul juridic, trebuie să zăbovim mai mult. La ministerul Justiției am motivat conflictul juridic de natură constituțională. Dacă legea încă din 2014 spune că acel complet din 5 se trage la sorți, se trage aleatoriu, nu poți să vii oricine ai fi să alegi pe cine vrei. 

Dacă vrem să rămânem la nivel de principiu, orice procuror trebuie să știe că face parte din autoritate și nu face parte nici din puterea legislativă și nici din puterea executivă, nu se paote substitui. Decizia privind conflictul juridic, trebuie să zăbovim mai mult. La ministerul Justiției am motivat conflictul juridic de natură constituțională. Dacă legea încă din 2014 spune că acel complet din 5 se trage la sorți, se trage aleatoriu, nu poți să vii oricine ai fi să alegi pe cine vrei”, a declarat Toader.

Faptul că judecătorii n-au fost numiți după lege la ÎCCJ, ministrul Justiției consideră că acesta e un act de sfidare.

„Suntem în zile de sărbătoare, dar dacă folosesc un termen foarte potrivit și adevărat eu n-aș vorbi de eroare. Judecătorii la nivelul acela nu pot fi în eroare. Eroarea e exclusă. După părearea mea a fost o evidentă sfidare. Aveam o polemică cu doamna președinte care spunea că autorul sesizării a uitat să citească un articol. Nu-i suficient sî citești un alineat sau dacă îl citești trebuie să-l respecți. De ce exclud starea de eroare? A venit legea de modificare a legilor justiției, a treia oară, și spuneau că se trag la sorți. Dacă nici așa n-au înțeles...”, a declarat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit cu explicații de ultimă oră privind semnarea actelor prin care Elena Udrea va fi eliberată din penitenciarul din Costa Rica.

"Așa spune legea.  Am semnat pentru că tribunalul de executare din Capitală a decis că nu mai avem putere să menținem decizia. Eu ce era să fac, să nu semnez documentele? Este o obligație legală. Ce mi-ar fi zis mie românii că Înalta Curte spune se suspendă și ministrul Justiției spune nu, stai acolo. Ăla era un abuz pe față", a declarat Tudorel Toader

Ministrul Justiției a vorbit și de recursul compensatoriu. Toader susține că acest proiect a venit la recomandarea CEDO.

”România are foarte multe condamnări la CEDO pe condiții necorespunzătoare din penitenciare. România a primit acea decizie pilot prin care au fost adunat foarte multe cauze și ni s-a cerut o soluție pentru a remedia situația în penitenciare. Noi nu am inventat acest recurs compensatoriu. CEDO recomandă ca statele care au astfel de probleme să acorde zile considerate ca executate la 30, în condiții necorespunzătoare. Proiectul de lege a plecat din 2016, după aceea s-a dus la CSM, după aceea legea a intrat în vigoare la puțin timp de când am devenit ministru”, a mai delarat Toader.

×