x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CJUE: Postarea unei fotografii ce poate fi descărcată gratuit impune permisiunea prealabilă a autorului ei

CJUE: Postarea unei fotografii ce poate fi descărcată gratuit impune permisiunea prealabilă a autorului ei

08 Aug 2018   •   20:29
CJUE: Postarea unei fotografii ce poate fi descărcată gratuit impune permisiunea prealabilă a autorului ei

Utilizatorii internetului au obligaţia de a cere permisiunea prealabilă a autorului înainte de a posta o fotografie, chiar dacă aceasta este accesibilă gratuit pe un alt site, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), informează AFP şi site-ul Politico. 

'Postarea pe un website a unei fotografii care a putut fi accesată gratuit pe un alt site cu consimţământul autorului necesită o nouă autorizare din partea acestuia', a comunicat marţi CJUE. 

Instanţa europeană a fost sesizată de Curtea federală de justiţie din Germania în litigiul dintre un fotograf, Dirk Renckhoff, şi statul Renania de Nord - Westfalia. 

Litigiul a fost provocat de o elevă care a descărcat de pe internet, pentru un proiect şcolar, o fotografie a lui Renckhoff, postată cu acces liber pe un site de călătorii. Imaginea a fost postată ulterior şi pe site-ul şcolii. 

Renckhoff a sesizat justiţia pentru a cere interzicerea reproducerii fotografiei, motivând că postarea acesteia pe site-ul şcolii îi încalcă drepturile de autor. El a cerut despăgubiri de 400 de euro. 

Curtea a decis în favoarea fotografului, apreciind că, în virtutea directivei europene privind drepturile de autor, şcoala ar fi trebuit să obţină acordul său înainte de a publica fotografia. 

CJUE aminteşte că o fotografie este susceptibilă să fie protejată de drepturi de autor 'cu condiţia de a fi o creaţie intelectuală a autorului, reflectând personalitatea acestuia şi manifestându-se prin alegerile libere şi creative ale acestuia la realizarea fotografiei'. În decizia sa, Curtea precizează că revine justiţiei germane să verifice dacă această condiţie este întrunită. 

Faptul că imaginea a fost publicată pe un site de călătorii, fără restricţii de a fi descărcată, nu dispensează de obligaţia de a cere autorizaţia autorului înainte de orice nouă publicare, a mai precizat Curtea. 

Situaţia ar fi fost diferită dacă imaginea aleasă drept ilustraţie de elevă ar fi fost postată cu un hiperlink care ar fi trimis la site-ul de călătorii.AGERPRES

×