x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Coldea a fost zburat din SRI

Coldea a fost zburat din SRI

de Cristian Anton    |    18 Ian 2017   •   15:10
Coldea a fost zburat din SRI

SRI a anunţat că ancheta internă nu a relevat încălcări ale legii, astfel că s-a propus repunerea pe funcţie a lui Florian Coldea. “Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea”, a transmis SRI. Cu toate acestea, “prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”, informează instituţia.

„Din păcate, situaţia impune într-adevăr implicarea Comisiei SRI în a elucida care sunt aspectele reale care au zguduit un pic sistemul nostru de securitate”, senatorul UDMR Attila Verestoy, membru al comisiei SRI

 

 “În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea”, a mai transmis serviciul. Coldea devine astfel prima mare victimă a scandalului declanşat de fuga şi dezvăluirile fostului deputat Sebastian Ghiţă. Iar acest lucru i s-a părut de bun augur preşedintelui României. „Este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul şi rolul lor în sistemul de securitate naţională", a declarat aseară Klaus Iohannis. “E bine ca serviciile să se amestece în politică? Trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea e că nu e bine să fie lăsate serviciile să se amestece în politică”, a completat şeful statului.

 

Kovesi rezistă

Dacă Florian Coldea a fost dat afară din SRI în urma scandalului declanşat de Ghiţă, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, celălalt personaj major din acest scandal, rezistă. Kovesi a spus că l-a cunoscut pe Sebastian Ghiţă la evenimente oficiale şi nu a avut întâlniri private cu acesta.

„Nu am fost în vacanţe cu Sebastian Ghiţă, nu am petrecut timp liber cu Sebastian Ghiţă. Poze trucate sau editate, filme trucate sau editate pot apărea oricând aşa cum au apărut şi până acum”, a spus şefa DNA.  

Laura Codruţa Kovesi susţine că nu are motive de demisie. "De ce să demisionez, pentru că am deranjat nişte inculpaţi? Că ne-am făcut treaba? Nu am de ce să demisionez. Mi-am făcut şi voi continua să-mi fac treaba".

×