x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Copii români încarcerați în Finlanda!

Copii români încarcerați în Finlanda!

de Dan Constantin    |    21 Noi 2019   •   10:58
Copii români încarcerați în Finlanda!

O respingere totală pentru analizarea în spirit european, în conformitate cu legislația care dă prioritate drepturilor copilului, în interesul suprem al acestuia - este optica autorităților din Finlanda în cazul dramatic al Cameliei Smicală și al celor doi copii minori, ținuți ostatici în Tampere. Drama acestor români cu dublă cetățenie durează din 2015, fără a exista o ameliorare; dimpotrivă, presiunea exercitată asupra copiilor și a mamei sporește prin măsuri de pedepsire luate discreționar de Finlanda. Biserica Ortodoxă, societatea civilă , mass-media și parlamentari se mobilizează pentru susținerea Cameliei Smicală, solicitând o rezolvare cât mai rapidă a cazului.

 

Un nou caz „Bodnariu”, familia căreia ,,celebra”autoritate de protecție a copilului din Norvegia i-a răpit copiii, se derulează în altă țară scandinavă. Finlandezii au copiat metodele dictatoriale ale norvegienilor și chiar le-au aplicat mai atroce împotriva medicului Camelia Smicală și a celor doi copii,Johan Mihail și Maria Alexandra, plasați separat în regim închis. După despărțirea de un soț abuziv, Jalaskoski, cetățean finlandez, a început calvarul. Fostul soț a reclamat că mama și cei doi copii ar vrea să ,,fugă” în România. Denunțul a declanșat o acțiune în forță a autorității finlandeze, copiii fiind separați de mamă și internați în două centre de plasament cu regim închis,aflate la distanțe apreciabile pentru a face imposibilă comunicarea. Acțiunea era motivată demagogic fluturând „interesul superior al copilului”. 

 

Mihail,copilărie sub lacăt

La împlinirea vârstei de 12 ani,pe 6 ianuarie 2018, Mihail Smicală, aflat în plasament forțat, avea dreptul să fie audiat de o instanță pentru a-și afirma propria dorință în privința situației lui. Cererea a fost depusă judecătorului de la Tribunalul Districtual și susținea cu argumente din legislația finlandeză și ale Convenției pentru drepturile copilului că măsura de separare de mamă a fost făcută în afara cazurilor prevăzute. Pentru a fi expliciți,abuzul constă în faptul că minorii au fost separați de mamă fără să fie înregistrate și sesizate de autorități situații de maltratare sau neglijență din partea mamei. Doamna avocat Ana-Corina Săcrieru a analizat pe larg, din punct de vedere juridic, cazul, avertizând opinia publică și autoritățile române că speța familiei Smicală se îndreaptă ,,spre o moarte juridică”. Deciziile luate în Finlanda de autoritățile de competență au fost luate fără argumetări sau în afara realităților factuale. Astfel, Curtea Supremă Administrativă a respins cererea lui Mihail depusă în ianuarie 2018; revenirea din toamna anului trecut, care solicita revocarea măsurii de plasament și prezentarea pentru audiere în fața unui judecător a rămas fără răspuns. În fine, în luna mai 2019, o a treia cerere de audiere în regim de urgență a rămas mult timp fără termen de judecată. Avocatul Poporului, care analizează măsurile judiciare privitoare la minori, a respins în bloc cererile lui Mihai Smicală și și-a exprimat cinic părerea de rău că nu se simte bine în centrul de copii unde este separat de sora lui și de mamă.

 Camelia Smicală nu are voie să-și întâlnească propriii copii după un calendar liber. Restricția impusă prevede că accesul la un program comun este de câteva ore din trei în trei săptămâni. Mama relatează că sistemul este draconic: orice ieșire din program este sancționată. Ea trebuie să ia și să predea copiii fix la aceeași oră, dar centrele de plasament se află la distanță de kilometri unul față de altul, ceea ce duce inerent la nerespectare, fiind depunctate atât prezentarea mai devreme, cât și întârzierea!

 

Maria Alexandra, ținută în carceră!

La sfârșitul săptămânii au apărut noi informații care arată că situația se degradează. Medicul Camelia Smicală anunța cu disperare, pe rețeaua de socializare, că mezina Maria Alexandra este ținută în carceră pentru că a apelat la sprijinul justiției pentru a i se ridica plasamentul forțat. Prin asemenea pedepse trecuse anterior și Johan-Mihail.

 

Românii nu se pot refugia în România!

 Democrația scandinavă are, iată, și multe ,,găuri negre” , atât timp cât cei doi minori și mama sunt ținuți într-un regim de prizonierat în Finlanda, cu acces limitat spre instanțele de judecată. Avocata Săcrieru sublinia în analiza citată că cei trei au și cetățenie română și se luptă cu disperare să iasă din situația de captivi de facto. Ce sprijin oferă România cetățenilor ei aflați în dificultate în străinătate?

 În conferința de presă de la Parlament, Viorica Dăncilă,candidată la funcția prezidențială, a anunțat că ,,a vorbit cu Doamna Smicală, ca de la mamă la mamă, asigurând-o că va depune toate eforturile pentru rezolvarea situației ei și a copiilor”. Fostul ministru de externe, actual parlamentar, Titus Corlățean ,ne-a dat mai multe informații legate de acțiunile diplomației parlamentare care, pe baza experienței din cazul Bodnariu, pot avea rezultate concrete și în sprijinul familiei Smicală.,,Contactul cu ambasadoarea Finlandei la București, dar și cu echipa consulară care urmărește cazul, în condițiile concrete la Tampere și la Helsinki, vor deschide o abordare eficientă și în spirit european”, ne declară diplomatic Corlățean.

 Ministerul de Externe are o situație complicată. Înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale,ministrul Bogdan Aurescu, apropiat de Klaus Iohannis, nu vrea să agite apele în diaspora, asumându-și criticile de inactivitate la adresa instituției. Camelia Smicală, în disperare de cauză,vrea să se refugieze, împreună cu cei doi copii, în sediul Ambasadei române din Helsinki, teritoriu național. Azilul nu poate fi acordat însă unor cetățeni români, iar cetățenia finlandeză, a unui stat din UE, exclude un asemenea statut în spațiul ambasadei. Ambasadorul și autoritatea consulară au primit instrucțiuni din centrala MAE pentru a continua dialogul cu doamna Smicală și a oferi sprijin pentru obținerea documentelor de călătorie necesare liberei circulații, precizează un comunicat MAE.

Cazul Smicală începe să fie mai puternic mediatizat, intrarea în atenția mass-media punând presiune pe autorități. Mihai Gâdea a anunțat că pregătește o ediție specială la Antena 3. Părintele Episcop Macarie Drăgoi, al Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord, le-a prezentat duminică enoriașilor din parohia românească din Uppsala situația familiei Smicală. Ierarhul a arătat nevoia solidarizării cu familia doctoriței Smicală și a chemat enoriașii la rugăciune în sprijinul acesteia.

 

„Camelia Smicală, în disperare de cauză, vrea să se refugieze, împreună cu cei doi copii, în interiorul Ambasadei României din Helsinki. ”

×
Subiecte în articol: Camelia Smicală