x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Copii târâți de instanțe după victoria la CEDO

Copii târâți de instanțe după victoria la CEDO

de Dan Constantin    |    14 Noi 2019   •   09:02
Copii târâți de instanțe după victoria la CEDO

Un lung șir de termene de judecată prelungește trauma teribilă prin care trec de câțiva ani doi copii abuzați de tatăl lor, deși o decizie CEDO i-ar pune la adăpost de pericolul de a fi despărțiți de mama lor pentru a fi returnați în Italia, locul supliciului.Cazul Oanei Carmen Iorga și al băieților ei, deja notoriu în plan european, se rezolvă greu, în pofida legii și a principiilor de omenie, judecătorii Curții de Apel București (CAB) fiind mai mult apăsați de propriile sentințe aberante, demolate la Strasbourg.

 

În 14 noiembrie 2019, Completul 5 Recurs al CAB, Secția a treia, are pe rol al șaselea termen de ședință în dosarul 4226/2/2019, care are ca obiect sintetic precizat pe site-ul instanței „răpire internațională de copii împotriva DC nr.173/30.03.2017 pron de CAB în dosar 34969/3/2015”. Jurnalul a prezentat pe larg acest caz început în vara anului 2015, când Oana Carmen Iorga s-a refugiat în propria țară împreună cu cei doi copii pentru a scăpa de violențele la care erau supuși de soțul ei italian. Tribunalul București și Curtea de Apel, instanțe specializate în judecarea dosarelor de răpiri internaționale de copii, au ignorat toate probele și expertizele care dovedeau cum își maltrata tatăl propriii copii și a decis returnarea lor în Italia (Decizia civilă 178/30.03/2017). Curtea de la Strasbourg a criticat puternic această hotărâre care ignora interesul copiilor și a obligat statul român, în mai 2019, să plătească daune mamei și copiilor. Pe această bază, avocatul Adrian Amuza a cerut revizuirea sentinței de returnare.

Amânări peste amânări

Oana Carmen Iorga și cei doi fii ai săi au crezut că după decizia CEDO va fi floare la ureche să se încheie, în fine, calvarul pe care îl trăiesc de mai bine de patru ani, timorați de posibilitatea de a fi retrimiși în regimul de teroare fizică și psihică din care evadaseră. La primul termen, din 8 august 2019, au venit cu mare încredere că judecătorii de la Curtea de Apel vor lua rapid o decizie care să fie în consonanță cu litera și mai ales spiritul hotărârii judecătorilor Curții de la Strasbourg. Completul S3 vacanță nr. 2 recurs a amânat însă cauza, „având în vedere lipsa de procedură cu intimatul Ruina Pier Luigi (tatăl copiilor), pentru citarea acestuia la domiciliul din Italia”. După cinci săptămâni, în 19 septembrie, odată încheiată vacanța judecătorească, Oana Iorga se prezintă din nou la instanță, decizia fiind amânată pentru a doua zi. La noul termen, din 20 septembrie, Completul 5 recurs admite revizuirea. Soluția pe scurt adaugă: „Desființează decizia civilă nr 178/30.03.2017 pronunțată de CAB în dosarul nr 34969/3/2017 și acordă termen la data de 03.10.2019 pentru judecata de fond”. O nouă amânare, pentru 17 octombrie, prelungește procesul pentru a fi administrat probatoriul. Dar la noul termen „în vederea efectuării expertizei, se amână judecarea la data de 14.11.2019”.

Procurorii pun la îndoială soluția CEDO

În proces intervine și Ministerul Public, care pare să ignore decizia de la Strasbourg și numeroasele expertize și probe din dosar care arată comportamentul violent al tatălui. Procurorii, în exces de zel, cer „încuviințarea efectuării unei evaluări psihologice a celor doi minori pentru a stabili dacă atitudinea, respectiv comportamentul tatălui constituie un risc grav sau o situație intolerabilă de natură să expună pe cei doi minori unui pericol”. În plus, chiar atașamentul și ocrotirea de care se bucură minorii din partea mamei ar deveni un motiv de suspiciune în gândirea procurorului, care apreciază că „este necesar să se stabilească dacă refuzul minorilor de a fi înapoiați tatălui poate fi rezultatul unei înstrăinări parentale, având la bază atașamentul profund față de mama”.

 

 

 

×