x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cozmin Guşă şi Sorin Oancea , la DNA, ca martori în dosarul lui Ludovic Orban

Cozmin Guşă şi Sorin Oancea , la DNA, ca martori în dosarul lui Ludovic Orban

19 Apr 2016   •   11:10
Cozmin Guşă şi Sorin Oancea , la DNA, ca martori în dosarul lui Ludovic Orban

Cozmin Guşă s-a prezentat marţi la sediul DNA, precizând că a venit pentru a fi audiat ca martor în dosarul lui Ludovic Orban.

"Am fost chemat ca martor în dosarul lui Ludovic Orban de către dna procuror Claudia Roşu. Nici nu am cerut (bani - n.r.) nici nu mi s-a oferit, nici nu ne-am întâlnit, dar sigur, fiind un caz atât de complicat, care într-un fel a schimbat soarta alegerilor, e de datoria doamnelor de la DNA să elucideze, probabil în timpul campaniei, acest scandal de corupţie şi în acelaşi timp bineînţeles că televiziunile care nu au treabă cu asta trebuie disculpate", a spus Guşă.

El a precizat că, înainte de 20 martie, l-a văzut pe Ludovic Orban ultima oară în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, chiar dacă spune că sunt amici într-un fel, fiind contracandidatul său la primărie în 2008.

"Poate că acest caz, Ludovic Orban, o să-i înveţe pe politicieni despre cele două mari restanţe pe care le au, respectiv legea finanţării partidelor politice de care nu au avut grijă, respectiv felul în care îşi bat joc de mass-media şi de televiziuni în timpul campaniei. Vă reamintesc că televiziunile private sunt obligate să presteze pe gratis şi pentru toţi candidaţii, în condiţiile în care asta nu înseamnă economie de piaţă. Partidele au un produs care se numeşte candidatul, pe care ne obligă să-l promovăm gratuit, ei câştigând mereu din acest lucru. Eu militez, la fel cum e în orice ţară civilizată, pentru ca în condiţii de totală transparenţă şi legalitate televiziunile private să fie plătite de către candidaţii partidelor sau independenţi care doresc să-şi facă vizibile strategiile pe care le au pentru cetăţeni. Aşa cum e acum nu e corect pentru că printre aceşti candidaţi se află foarte multe rebuturi pe care noi suntem obligaţi pe gratis şi în condiţii egale pentru toţi să-i promovăm", a mai spus Guşă.

Tot astăzi, s-a prezentati la sediul DNA şi Sorin Oancea, acţionar B1 TV,  pentru a da declaraţii în acelaşi dosar al liberalului Ludovic Orban.

"Am venit aici în calitate de martor. Presupun că e vorba de dosarul lui Ludovic Orban", a spus Sorin Oancea la intrarea în DNA.

El a precizat că nu i-a cerut niciodată bani lui Ludovic Orban şi că la B1 nu se plătesc emisiunile electorale.

"Legea interzice campania pe bani, o lege... aşa cum o ştiţi. Legea de finanţare a partidelor în continuare e destul de proastă, dar aşa cum m-am văzut cu dl. Orban, m-am văzut cu mulţi alţi politicieni în toată perioada asta" , a explicat Oancea.

A negat că ar fi primit vreo sumă de bani sau că s-ar fi discutat despre vreo sumă de bani cu Ludovic Orban.

"Daţi-mi voie să văd exact despre ce e vorba şi la ieşire vă promit că voi face declaraţii complete. Cred, părerea mea, că e o lege proastă, ca o televiziune particulară să faci campanie electorală gratuită, e adevărat, dar nu depinde de noi să o schimbăm, de parlamentari. Se pare că a fost vorba de o discuţie de el (Orban - n.r.) şi altcineva", a mai spus Oancea.

Ludovic Orban este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, după ce, în martie, a contactat un om de afaceri solicitându-i sprijin financiar în campania electorală pentru alegerile locale.

"La 20 martie, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a-i fi promovată imaginea. Inculpatul Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri", susţin procurorii.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: cozmin gusa dna martor ludovic orban orban