x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Crimă politică pedepsită după 37 de ani

Crimă politică pedepsită după 37 de ani

de Dan Constantin    |    07 Feb 2019   •   10:21

Moartea fostului președinte al Republicii Chile, Eduardo Frei Montalva, survenită în 1982, a fost de fapt o crimă executată la comanda dictatorului Pinochet din rațiuni politice. Un tribunal din Santiago a condamnat în ianuarie 2019 cu pedepse de până la zece ani un grup de șase persoane responsabile de otrăvirea cu premeditare a lui Frei, în clinica în care se internase pentru o operație în 1981.

Patru medici, un ofițer din serviciile secrete și fostul șofer al lui Frei au fost acuzați de participarea la asasinat prin administrarea unor doze de thalium și gaz sarin pacientului operat de hernie care i-au provocat decesul după câteva săptămâni de la internare. Fiul lui Frei, devenit președinte în Chile în 1994, a acuzat regimul militar ca răspunzător pentru moartea tatălui său. Un prim proces nu a condus la administrarea de probe convingătoare pentru a susține teoria asasinatului, cei șase acuzați fiind declarați nevinovați în 2006. O exhumare și analize de laborator, ordonate de o altă instanță, au dat probe convingătoare pentru punerea sub acuzare a celor șase făptuitori.

Eduardo Frei Montalva a inițiat în tipul mandatului o amplă reformă agrară și a naționalizat o parte din producția de cupru, principala ramură a economiei chiliene.

În 1973 a susținut lovitura de stat militară care l-a înlăturat violent pe socialistul Salvador Alliende, dar a militat apoi pentru revenirea la democrație, devenind un opozant al dictatorului Pinochet. Există și suspiciunea că poetul chilian Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, prieten cu Alliende, a fost și el otrăvit.

În România, anchete nefinalizate

În România, câteva anchete asupra unor morți suspecte prin otrăvire nu au putut să fie finalizate. Procuroarea Luminița Șega, care ancheta în DNA cazul FNI și extinsese cercetările spre Sorin Ovidiu Vântu, moare în 2006, la vârsta de 42 de ani. Fratele ei a reușit, cu mari eforturi, redeschiderea anchetei în 2015, cu suspiciunea de otrăvire lentă cu aluminiu. Tot în 2006 este arestat Sorin Crivăț, ofițerul SRI sub acoperire, care moare în penitenciarul Codlea după ce medicul i-a făcut o injecție. Crivăț ar fi lucrat la câteva cazuri de corupție la nivel înalt mușamalizate. Judecătorul Stan Mustață moare în pușcărie, plimbat între penitenciare, deși starea lui de sănătate se agravase. O agendă cu însemnări a dispărut. Mustață a fost reținut înainte să intre în sala de judecată în procesul lui Dan Voiculescu.

×