x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Criminal în serie, lăsat liber opt luni

Criminal în serie, lăsat liber opt luni

de Diana Scarlat    |    22 Feb 2016   •   14:50
Criminal în serie, lăsat liber opt luni

Criminalul Miron Vasile a recunoscut că a ucis cu sadism un copil de 10 ani din Iaşi. El ar fi fost în continuare liber, dacă procurorii n-ar fi insistat să ceară de mai multe ori mandat de arestare în lipsă, pentru a-l putea aduce din Germania. Judecătorii s-au lăsat cu greu înduplecaţi.

Criminalul Miron Vasile a primit pedeapsa minimă, de 15 ani, după ce a încercat să violeze, apoi a ucis o tânără de 17 ani, după care a tăiat cadavrul în bucăţi şi l-a aruncat în hazna. Nici măcar cei 15 ani nu a stat după gratii, fiind eliberat condiţionat după 12 ani, în 2013, prin decizia unui judecător care nu a ţinut cont de evaluarea negativă a comisiei din penitenciar.

În iunie 2015 a fost descoperit trupul neînsufleţit al unui copil de 10 ani, iar rudele criminalului au fost primele care au alertat autorităţile, spunând că numai Miron Vasile ar putea fi făptaşul. De atunci au mai trecut opt luni până la aducerea în ţară a criminalului, pentru că judecătorii nu s-au grăbit să emită mandatul de arestare în lipsă cerut de procurorii de caz.

„Poliţiştii ştiau unde se află, dar nu puteau să-l ridice fără o hotărâre judecătorească”, explică Dan Antonescu specialist criminolog. Membrii familiei lui erau siguri că el este autorul faptei, dar judecătorul a fost greu de convins. A dat dovadă de foarte multă rigurozitate judiciară, deşi este vorba despre un criminal eliberat condiţionat şi e greu de înţeles de ce judecătorii nu au emis de la început mandatul de arestare în lipsă.

Criminalul a susţinut în permanenţă că este nevinovat şi că poate deveni un al doilea caz Ţundrea (condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o). Chiar a cerut probe şi imagini de pe camerele video din satul Coştuleni – imagini despre care ştia că nu există. „Îşi bătea joc de autorităţi, prin intermediul reporterilor care-l ascultau. A învăţat toate aceste lucruri cât timp a stat în puşcărie. Poate fi considerat criminal în serie, pentru că are mod de operare similar. Preferă minorii, pe care-i poate domina fizic şi psihic”, mai spune Dan Antonescu.

Criminalul a beneficiat de opt luni de libertate, în Germania, deşi era suspectul principal. Poliţiştii şi procurorii nu aveau cum să-l aducă în ţară fără mandate de la judecător.
 

×