x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM va lua o decizie în legătură cu protocoalele după finalizarea controlului efectuat de Inspecţia Judiciară

CSM va lua o decizie în legătură cu protocoalele după finalizarea controlului efectuat de Inspecţia Judiciară

04 Oct 2018   •   15:38
CSM va lua o decizie în legătură cu protocoalele după finalizarea controlului efectuat de Inspecţia Judiciară

Secţia pentru procurori a CSM va analiza dacă protocoalele încheiate între Parchetul General şi SRI au produs efecte de natură să afecteze independenţa justiţiei după finalizarea controlului tematic efectuat de Inspecţia Judiciară. 

"Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aprecieze dacă modalitatea de aplicare a protocoalelor a produs efecte de natură să afecteze independenţa justiţiei, după finalizarea de către Inspecţia Judiciară a controlului tematic dispus de Plen la data de 19 aprilie 2018", declară Secţia pentru judecători a CSM. 

Secţia pentru judecători a luat act joi de declaraţia reprezentanţilor curţilor de apel, adoptată la întâlnirea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei, eveniment ce a avut loc în perioada 27-28 septembrie 2018, la Suceava. 

"Semnatarii acestei declaraţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la existenţa unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, al căror conţinut ridică probleme privind potenţiala încălcare a normelor constituţionale vizând separaţia puterilor, respectarea normelor de procedură penală şi, implicit, a drepturilor omului. În acest context, Secţia pentru judecători reafirmă necesitatea ca justiţia să fie înfăptuită de judecători independenţi, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează activitatea puterii judecătoreşti într-un stat de drept. Independenţa justiţiei, asigurarea dreptului la un proces echitabil şi adoptarea deciziilor autorităţilor judiciare doar în temeiul legii constituie imperative pentru toate organele judiciare implicate în activitatea de înfăptuire a justiţiei", arată CSM. 

"Conformarea la exigenţele legii implică desfăşurarea de activităţi procesuale numai în temeiul acesteia, iar actele subsecvente încheiate în executarea legii trebuie să se conformeze întocmai dispoziţiilor normative, cu respectarea strictă a competenţelor atribuite de lege tuturor entităţilor implicate. Evaluarea depăşirii acestor competenţe, precum şi a desfăşurării de activităţi judiciare în temeiul unor acte care nesocotesc aceste exigenţe legale este exclusiv în competenţa judecătorului chemat să aplice legea la cazul concret şi să asigure toate garanţiile unui proces echitabil, hotărârea astfel pronunţată impunându-se a fi respectată", mai spune CSM. AGERPRES

×