x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cum a luat Mihai HIV la Poarta Albă

Cum a luat Mihai HIV la Poarta Albă

de Dan Constantin    |    11 Feb 2016   •   15:56
Cum a luat Mihai HIV la Poarta Albă
Sursa foto: Creatas/Getty Images/Creatas RF

Un nou caz dramatic face obiectul unei plângeri la CEDO din partea unui deţinut care a intrat în malaxorul penitenciar după anul 2012. Informaţiile despre ,,Cauza Mihai” sunt cuprinse într-un articol de specialitate difuzat de juridice. ro din care cităm.

LA 23 mai 2012, reclamantul a fost arestat şi plasat în locul de detenţie al Poliţiei Bucureşti. La examenul medical, Mihai a declarat că nu suferea de afecţiuni medicale. În 26 iunie, este transferat la închi-soarea Rahova, analiza de sânge relevă prezenţa virusului hepatic C. Urmează în 12 iunie 2014 transferul la închisoarea Poarta Albă. Este închis în celula 13, secţia 5 a penitenciarului. Celula era mică şi o împărţea cu alţi 31 de deţinuţi, paturile erau suprapuse. Celula era infestată cu dăunători (ploşniţe, şobolani, gândaci) care puteau intra în cutiile de păstrare a hranei. Duşul era posibil de două ori pe săptămână, fiind împărţit cu alţi doi-trei deţinuţi. O plângere către judecătorul de supraveghere i-a fost respinsă, pe motiv că aceste condiţii erau conforme cu cerinţele legale. În 20 decembrie 2014, solicită un control medical, bănuind că s-a infectat accidental cu HIV, folosind un aparat de ras al unui deţinut despre care nu ştia că este infectat. Mihai este transferat la cerere în 11 martie 2015 la Penitenciarul Spital Bucureşti-Jilava. Examinările de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş indică prezenţa în sânge a virusului HIV. Spitalul penitenciar confirmă pe un act medical că reclamantul are infecţie cu HIV stadiu A3.

România a fost condamnată la CEDO în 178 de cauze, pentru tratamente sau pedepse inumane sau degradante, şi în alte 410 de cazuri, pentru condiţii de detenţie. Ministrul Justiţiei nu a găsit încă timp să analizeze şi să facă declaraţii privind Raportul Curţii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg - CEDO pe anul 2015.
 

×