x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea Constituțională: Amenzile din starea de urgență, neconstituționale

Curtea Constituțională: Amenzile din starea de urgență, neconstituționale

06 Mai 2020   •   16:56
Curtea Constituțională: Amenzile din starea de urgență, neconstituționale

CCR a decis că amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale. 

CCR a dat dreptate Avocatului Poporului și a stabilit că amenzile uriașe aplicate în starea de urgență și stabilite prin Ordonanțe militare sunt neconstituționale. 

Actul normativ a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanţelor militare, pe perioada stării de urgenţă.

Până în prezent au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă.

Potrivit reporterului Antena 3 Vasile Marcu, aceste amenzi pot fi atacate în instanță.

"Decizia Curții se aplică doar pe viitor. De acum înainte nu mai pot fi date amenzi în asemenea cuantum, însă cele care au fost date până în acest moment trebuie anulate de o instanță de judecată. Cei 9 judecători ai Curții Constituționale au stabilit astăzi că amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.

Au fost însă mai multe decizii luate de CCR, inclusiv în ceea ce privește pensiile speciale ale magistraților și ale parlamentarilor. Acestea au fost declarate constituționale", a explicat Vasile Marcu.

Augustin Zegrean a afirmat, pentru DCNEWS, a că prin decizia CCR de astăzi ”toate amenzile stabilite prin ordonanță se pun deoparte, nu se mai aplică timp de 45 de zile după care Guvernul va trebui să pună de acord ordonanța cu decizia CCR”.

”Cei care au fost deja amendați, dacă au făcut contestație, justiția le va admite și va anula toate amenzile, pe motiv că au fost date în baza unei legi neconstituționale” a subliniat fostul judecător CCR. 

”Prin decizia CCR nu se anulează procesul verbal de anulare a amenzii” a subliniat judecătorul. Augustin Zegrean a mai precizat: ”Numai justiția poate anula amenzile. Nici măcar dl ministru Vela le poate anula, numai justiția.”

×