x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie De ce se rejudecă dosarul fostului vicepreşedinte al CJ, Kiss Alexandru? Acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare

De ce se rejudecă dosarul fostului vicepreşedinte al CJ, Kiss Alexandru? Acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare

11 Dec 2018   •   21:55
De ce se rejudecă dosarul fostului vicepreşedinte al CJ, Kiss Alexandru? Acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare
Sursa foto: Kuzma/Getty Images/iStockphoto

Dosarul fostului vicepreşedinte al CJ Bihor, Kiss Alexandru, condamnat la opt de ani de închisoare cu executare de Tribunalul Bihor, alături de alte persoane implicate, va fi rejudecat, au hotărât marţi magistraţii Curţii de Apel Oradea.

Judecătorii Curţii au admis apelul declarat de fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, de omul de afaceri Beniamin Rus şi ceilalţi inculpaţi împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Bihor, care îi condamnase la mai mulţi ani de închisoare cu executare. Fostul preşedinte al CJ Bihor a fost condamnat la opt ani. Curtea de Apel a decis ca hotărârea care îi trimitea după gratii să fie desfiinţată, iar cauza să fie rejudecată.

Potrivit sentinţei Curţii de Apel Oradea postate, marţi, pe portalul instanţelor, decizia a fost luată în scopul garantării efective a prezumţiei de nevinovăţie de care beneficiază inculpaţii şi este definitivă.

"Curtea de Apel Oradea admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA - Serviciul Teritorial Oradea şi de inculpaţii Kiss Alexandru, Bojtor Vilmos Laszlo, Rus Beneamin, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo împotriva sentinţei penale nr. 85 din 18 iunie 2018 pronunţate de Tribunalul Bihor. Desfiinţează sentinţa apelată şi, considerând că pentru buna desfăşurare a judecăţii nu se impune disjungerea cauzei faţă de acuzaţiile factuale formulate de procuror şi de formele de participaţie penală reţinute în rechizitoriu, precum şi în scopul garantării efective a prezumţiei de nevinovăţie de care beneficiază inculpaţii, trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă - Tribunalul Bihor. Sentinţa este definitivă", se arată în documentul citat.

Astfel, instanţa a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil garantat inculpaţilor Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo şi Roatiş Gheorghe Ioan, precum şi a dreptului la două grade de jurisdicţie în materie penală prin nepronunţarea de către Tribunalul Bihor cu privire la fondul cauzei în ceea ce priveşte acuzaţiile de comitere de către respectivele persoane a infracţiunii de spălare a banilor, în formă continuată, formulate de procuror.

Printre motive se numără faptul că prima instanţă nu s-a pronunţat cu privire la faptele de spălare de bani de care au fost acuzaţi trei dintre inculpaţi, respectiv Miklossy Ferenc junior, Miklossy Ferenc senior şi Gheorghe Roatiş, deşi încă nu intervenise prescripţia. De asemenea, judecătorii au arătat că sentinţa Tribunalului este nulă ca urmare a încălcării dreptului la apărare în cazul omului de afaceri Bojtor Vilmos sau încălcarea dreptului la un proces echitabil în cazul lui Beniamin Rus.

În cazul lui Bojtor, potrivit deciziei pronunţate marţi, la termenul din data de 31 mai, avocatul ales al acestuia nu a putut fi prezent din motive obiective, lui Bojtor fiindu-i desemnat un apărător din oficiu care nu cunoştea dosarul şi căruia nu i s-a acordat termen legal de trei zile, pentru pregătirea apărării. În ceea ce îl priveşte pe Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina, instanţa a hotărât că acestuia i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, prin nemotivarea sentinţei, judecătorul de la Tribunal mulţumindu-se, printre altele, să reproducă "ad literam", cu greşeli cu tot, din rechizitoriul DNA.

Astfel, dosarul va ajunge din nou la Tribunal, unde se va relua de la cercetarea judecătorească, adică aproape de la zero.

Sentinţa desfiinţată marţi de Curtea de Apel îi trimitea după gratii pe Kiss pentru opt ani, pe Rus pentru patru ani, pe Bojtor pentru şase ani. Tot Tribunalul a dispus, pe lângă pedepsele privative de libertate, sancţiuni financiare în sarcina inculpaţilor condamnaţi. Alexandru Kiss avea de achitat peste 5,5 milioane de euro, iar Beniamin Rus, peste 3 milioane de euro. În total, instanţa a dispus confiscarea a circa 10,5 milioane de euro de la toţi inculpaţii, banii constituind obiect al infracţiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, respectiv luare de mită.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru, patronul Selina, Beniamin Rus, administratorul Lotus Market, Alexandru Mudura, decedat între timp, şi alţi patru administratori de firme au fost trimişi în judecată, în urmă cu trei ani, de DNA Oradea pentru săvârşirea a diferite infracţiuni. Kiss Alexandru, preşedintele UDMR Bihor pe atunci, a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani, iar oamenii de afaceri, de spălare de bani respectiv complicitate la luare de mită. AGERPRES

×