x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Demisia procurorului Iacob, subiect de dosar penal

Demisia procurorului Iacob, subiect de dosar penal

de Ion Alexandru    |    06 Aug 2019   •   09:08
Demisia procurorului Iacob, subiect de dosar penal

Modul în care demisia fostului procuror-șef adjunt al DNA a fost rătăcită în sertarele de la Ministerul Justiției face obiectul unei plângeri penale, înaintată, ieri, de către Ana Birchall, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Sesizarea, adresată direct procurorului general interimar Bogdan Licu, vine ca urmare a unui control intern, dispus în 22 iulie, de către Birchall.

Cererea de demisie a lui Marius Iacob a fost înaintată pe data de 19 martie, după ce ÎCCJ a admis recursul formulat de Inspecția Judiciară cu privire la o abatere disciplinară săvârșită de fosta „mână dreaptă” a Laurei Codruța Kovesi. Este vorba despre modul în care Iacob a acționat, în 2017, la ordinul lui Kovesi, pentru a-și supune colegii și subalternii din DNA la testarea cu aparatul poligraf, pentru a descoperi cine a dat presei înregistrările în care Kovesi cerea să se ajungă, într-un dosar, până la primul ministru. Înalta Curte a decis, într-un final, ca Marius Iacob să fie sancționat disciplinar cu „avertisment”. Sancțiunea definitivă făcea imposibilă, potrivit legii, continuarea activității de către Iacob în funcția de conducere pe care o deținea la DNA. Conform Ministerului Justiției, în 24 aprilie 2019, cererea de demisie figura în evidențele MJ ca fiind una rezolvată, însă dosarul nu a fost înaintat președintelui României în vederea emiterii decretului prezidențial de încetare a mandatului. Ca atare, Iacob a rămas „agățat” la DNA și a încasat salariul aferent.

Pe lângă sesizarea penală făcută de Ana Birchall, ministrul a mai decis revocarea din funcție a directorului Direcției de Resurse Umane.

 

Marius Iacob a rămas, oficial, fără funcția de șef în DNA, după ce procurorul SIIJ Mihaela Moraru Iorga a câștigat procesul împotriva acestuia și a Laurei Codruța Kovesi

×
Subiecte în articol: marius iacob demisie