x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DIICOT: Fostul jandarm-colonel Marian Corcodel, trimis în judecată pentru cămătărie și delapidare

DIICOT: Fostul jandarm-colonel Marian Corcodel, trimis în judecată pentru cămătărie și delapidare

16 Iul 2020   •   20:03
DIICOT: Fostul jandarm-colonel Marian Corcodel, trimis în judecată pentru cămătărie și delapidare

Fostul comandant în Jandarmerie, Marian Corcodel, care avea grad de colonel, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru cămătărie, delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat. Alături de el vor fi judecați și o parte din subordonații lui.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Marian Corcodel, Iancu Daniel Preoteasa, Georgică Adrian Băbănău și Octavian Cristescu.

Conform anchetatorilor, începând cu anul 2011, Marian Corcodel, comandantul U.M. 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, uzând în mod nelegal de prerogativele funcției sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Iancu Daniel Preoteasa și Georgică Adrian Băbănău. Scopul lor era, printre altele, să dea bani cu camătă, dar și delapideze.

„Beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Marian Corcodel sau persoane din cercul său relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 și 20%, în funcție de sumă.

De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau date Iancu Daniel Preoteasa și lui Georgică Adrian Băbănău sau unor martori (persoane care nu cunoșteau sursa ilicită a provenienței sumelor), care predau ulterior sumele de bani lui Marian Corcodel.

De asemenea, Marian Corcodel, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (în principal, motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional.

„Deşi existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia, au fost aduse de mai mulți lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa inculpatului Octavian Cristescu, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a M.A.I., acesta având ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul Marian Corcodel, acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii”, potrivit DIICOT.

Potrivit sursei citate, Iancu Daniel Preoteasa era perceput ca fiind unul din oamenii de încredere ai lui Corcodel, căruia îi acorda sprijin necondiționat în orice situaţie, beneficiind în schimb de ajutorul lui Corcodel pentru accederea facilă pe treptele ierarhiei militare şi ale funcţiilor din cadrul Unității Militare 0260. Pentru serviciile prestate, Iancu Daniel Preoteasaa fost recompensat de către Corcodel prin facilitarea înaintării la gradul de locotenent-colonel şi împuternicirii ca prim-adjunct al comandantului unităţii.

Georgică Adrian Băbănău este o altă persoană de încredere a lui Corcodel, acesta fiind subofiţer în cadrul Jandarmeriei Române, cu gradul de plutonier adjutant, ce îndeplinea atât sarcini de conducător auto al comandantului (Corcodel), cât şi de secretariat, la cabinetul acestuia din incinta Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei- U.M. 0260 Bucureşti.

Totodată, prin prisma funcţiei deţinute, de comandant al U.M. 0260 Bucureşti – Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, Marian Corcodel deținea şi calitatea de administrator al bunurilor şi resurselor materiale aflate în gestiunea acestei unităţi, chiar dacă această calitate nu este în mod explicit menţionată în fişa postului.

„În această calitate inculpatul exercita efectiv, în mod direct sau prin persoane interpuse, atribuţiile funcției de administrare a bunurilor și valorilor gestionate la nivelul unității pe care o conducea, având din această perspectivă calitatea de subiect activ al infracţiunii de delapidare. La momentul constituirii, scopul grupului infracțional organizat a fost acela de săvârșire a unor infracțiuni de camătă, pentru ca, ulterior, începând cu anul 2015, acesta să cunoască o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia în direcția săvârșirii unor infracțiuni de delapidare, în formă continuată, activitate derulată în perioada noiembrie 2015 – iulie 2017”, precizează DIICOT.

Marian Corcodel, „prin stilul propriu, dar și prin abilități native sau cultivate de-a lungul vieții și evoluției profesionale”, a reușit să obțină „simpatie” din partea superiorilor ierarhici, la aceasta contribuind uneori și diverse forme de îndatorare, în general morală, pe care inculpatul reușea să și le atragă în mod discret, prin prestarea unor servicii aparent neînsemnate, furnizarea unor bunuri de valoare relativ redusă, respectiv facilitarea unor relaționări în mediul de afaceri sau în alte structuri din M.A.I.

„Activitățile infracționale derulate de către inculpații Marian Corcodel, Iancu Daniel Preoteasa și Georgică Adrian Băbănău, focalizate în principal pe comiterea infracțiunilor de camătă și delapidare, erau de notorietate în colectivul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, printre cadrele militare fiind chiar uzitată expresia ,,ai cardul la Corcodel” atunci când se dorea a fi ilustra situația persoanei, provenind din rândul subordonaților, care ajungea să fie îndatorată/debitoare inculpatului, cu sau fără dobândă (au existat situații în care, pentru a-și dovedi mărinimia și generozitatea, inculpatul nu pretindea dobânzi pentru sumele acordate), situație în care cardul debitorului era predat la cerere inculpatului cu titlu de garanție”, spune sursa citată.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marian Corcodel