x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Din luxosul Dubai, în duba arestului

Din luxosul Dubai, în duba arestului

de Dan Constantin    |    10 Mar 2016   •   18:30
Din luxosul Dubai, în duba arestului
Sursa foto: ANA MARIA TOMA/ AGERPRES FOTO

Revenirea lui Florian Walter în România este la fel de neclară ca și fuga din țară. Poliția Română mai bifează un caz de urmărit după ce, săptămâna trecută, Guru Bivolaru a fost arestat în Franța. Walter s-ar fi predat de bunăvoie autorităților din Dubai, după spusele avocatului. Variantă puțin credibilă, menită să-i aducă bile albe în fața judecătorului de drepturi și libertăți, la o eventuală cerere de arest la domiciliu.

La percheziția din 6 mai 2015, procurorii nu l-au mai găsit pe numitul Walter, fost Bușcă, la domiciliu. Plecase cu zece zile înainte, mitosind ,,mersul lucrurilor”, spre un adăpost de unde să urmărească ancheta. A făcut saltul puricelui pe glob. Monaco, apoi Cuba și Dubai au fost locurile de refugiu considerate sigure, unde puterea mandatului de arestare în lipsă nu ajungea. În 19 mai este dat în urmărire internaționlă și apare din iunie pe lista INTERPOL.

Adăposturi sigure și nu prea


În Romania, există părerea că Dubai este un loc nu doar pentru shopping, ci mai ales un loc ideal pentru ascuns banii. După ce Elveția și Ciprul și-au pierdut cifrul secretelor bancare, Emiratele Arabe Unite au devenit un rai pentru investițiile în care banii își pierd mirosul. Walter a mizat că va avea un tratament similar valizei cu bani. Știa că Dubai nu are un tratat de extrădare cu România, dar avocații nu i-au spus că există și fisuri care pot să-l facă vulnerabil chiar și în buncărul poleit cu aur.

Avocatul local, Hassan El Hais, ne explică detalii din articolul 7 din Legea nr. 39 care nu au fost acoperitoare pentru a-l proteja pe Walter-Bușcă, urmărit pentru un prejudiciu de 18,5 milioane de euro. Emiratele tratează cazurile individual, dar nu vor să dea impresia că devin un magnet pentru criminalitatea economică aducătoare de depozite bancare sau munți de bani lichizi.

În cele 10 luni în care a lipsit din țară, dosarul caracațitei fotbal-deșeuri menajere din jurul clubului Petrolul Ploiești și Romprest a fost trimis de DIICOT spre instanță, dar Walter a fost ,,extras” pentru a fi predat procurorilor DNA. Se urmărește legătura spre administrația Sectorului 1 și cercul politic Chiliman. În plus, soțul Alinei Bica, concurenta instituțională a Codruței, a fost director la firma lui Walter. De povestit...


Tot mai puţine locuri de refugiu


Mandatul European de Extrădare a redus la circa 48 de ore timpul de predare a celor vizaţi, acordul fiind valabil pentru țările membre, dar clauzele se extind și spre alte țări. România are un acord de extrădare semnat cu SUA. Formule juridice funcționează pentru protecția celor urmăriți.

Regizorul Polansky a stat rezident în Franța cu o condamnare pentru sex cu minori. Rusia nu-şi extrădează propriii cetățeni, Germania are o lege puternică pentru a nu extrăda cererile pentru infracțiuni minore. Brazilia l-a protejat decenii pe Biggs, șeful bandei care a furat vagonul poștal în Anglia - furtul secolului trecut, pentru că o localnică l-a făcut tată de copil brazilian. Ciprul de Nord îi atrage acum pe fugari.

Florian Walter, numit anterior Bușcă, a pornit afacerile de la vânzător de butelii în Pantelimon, ca și Borcea. După 25 de ani de vârtej în lumea milionarilor, se poate reuni cu Borcea în perimetrul strâmt al penitenciarului.

×
Subiecte în articol: Florian Walter