x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA cere Financial Times să rectifice unele "informaţii nereale" transmise de Tudorel Toader

DNA cere Financial Times să rectifice unele "informaţii nereale" transmise de Tudorel Toader

07 Mar 2019   •   16:51
DNA cere Financial Times să rectifice unele "informaţii nereale" transmise de Tudorel Toader

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi că a transmis publicaţiei Financial Times o adresă prin care a dorit să rectifice unele "informaţii nereale" pe care le-ar fi transmis ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, într-o scrisoare adresată publicaţiei, informează un comunicat de presă al DNA.
"Cu referire la scrisoarea transmisă de ministrul Justiţiei din România, Tudorel Toader, reprodusă de publicaţia pe care o reprezentaţi în ediţia din data de 7 martie, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este abilitat să precizeze următoarele: Având în vedere că datele pe care se fundamentează argumentaţia domnului ministru al Justiţiei nu sunt reale, ceea ce este de natură a afecta valoarea de adevăr a concluziei celor expuse cu privire la activitatea DNA, pentru corecta informare a opiniei publice, vă prezentăm datele reale, rezultate din statisticile oficiale, privind investigaţiile referitoare la magistraţi, majoritatea acestor investigaţii fiind deschise ca urmare a unor plângeri/denunţuri primite de la persoane nemulţumite de soluţiile dispuse în cauze civile sau penale în care respectivele persoane au fost implicate", se precizează în scrisoarea citată în comunicat.
De exemplu, arată procurorii anticorupţie, pentru a susţine că DNA ar fi exercitat o formă de presiune asupra magistraţilor care judecau în cauze penale, domnul ministru menţionează faptul că nou formata secţie pentru magistraţi - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie - a preluat 1.422 de dosare de la DNA, iar aproape 70% au fost constituite din oficiu, nu ca rezultat al vreunei plângeri sau denunţ.
"În realitate, la momentul începerii activităţii, Secţia respectivă a preluat de la DNA un număr de 275 de dosare aflate în lucru, dintre care 34 sesizări din oficiu, ceea ce reprezintă un procentaj de 12%", menţionează DNA.
Potrivit sursei citate, această cifră - 275 de dosare - este menţionată în Raportul de activitate al DNA pe anul 2018, care i-a fost transmis pe cale oficială domnului ministru încă din luna februarie 2019, şi a fost dată publicităţii cu ocazia prezentării publice a acestui raport, fiind conţinută şi în comunicatul de presă din data de 22 februarie 2019.
"Un alt exemplu se referă la afirmaţia ministrului Justiţiei că, pe perioada mandatului doamnei Laura Kovesi, DNA a deschis investigaţii faţă de 3.420 de judecători şi procurori, mai mult de jumătate din numărul total de magistraţi din România. În realitate, numărul total de investigaţii privind magistraţii înregistrate la DNA în perioada 01.01.2014 - 30.07.2018 (4 ani şi 7 luni) a fost de 2.396, dintre care, în aceeaşi perioadă 1.922 au fost dosare clasate pentru ca s-a constatat că sesizările erau nefondate", mai susţine DNA în scrisoarea transmisă publicaţiei.
DNA precizează, totodată, că, dintre aceste cauze, doar 10,4 % au fost sesizări din oficiu şi, prin urmare, reiese că majoritatea dosarelor au fost deschise ca urmare a unor sesizări formulate de persoane fizice sau juridice. Mai mult, în 521 de sesizări nu apare numele magistratului sau instituţia din care face parte.
Procurorii anticorupţie informează şi că, potrivit legislaţiei din România, există obligaţia ca orice sesizare (plângere, denunţ) primită de Parchete, care îndeplineşte condiţiile de formă, să fie înregistrată ca dosar penal. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: dna financial times tudorel toader