x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA cere începerea urmării penale pentru Elena Udrea într-un nou dosar. Udrea ripostează

DNA cere începerea urmării penale pentru Elena Udrea într-un nou dosar. Udrea ripostează

12 Oct 2016   •   17:28
DNA cere începerea urmării penale pentru Elena Udrea într-un nou dosar. Udrea ripostează

Elena Udrea e pe cale să fie urmărită penal într-un nou dosar. DNA cere Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale pentru Udrea pe care o acuză de instigare la luare de mită.

Comunicatul DNA:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Turismului, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită, care ar fi fost săvârșite în exercitarea funcției ministeriale.

Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) și Tarhon Victor (la data faptei președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de Udrea Elena Gabriela pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.
În urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.
Pe baza probelor respective a rezultat că Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Tarhon Victor, președintele Consiliului județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale.
Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Udrea Elena Gabriela.
Totodată, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.
Având în vedere că, în perioada săvârșirii faptelor Udrea Elena Gabriela avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Nastasia Gheorghe și coopera cu Tarhon Victor, infracțiunile de instigare la luare de mită reținute în sarcina acesteia au fost săvârșite în exercitarea funcției, astfel încât, pentru a se dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte este necesară încuviințarea Camerei Deputaților.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 13 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Precizăm că în prezenta cauză inculpații Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Băsescu Ioana, Francesco Giovanni – Mario sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Udrea Elena Gabriela în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani (vezi comunicat comunicatul nr. 1210/VIII/322 din septembrie 2016)", se arată în comunicatul DNA.

Udrea: DNA încearcă să acopere scandalul Kovesi-cucuveaua mov

Elena Udrea a reacționat la acuzațiile DNA. Și țintește spre șefa instituției, Laura Codruța Kovesi.

"Kovesi incearca sa scape de cucuveaua mov, folosindu-se de mine! Nimic nou! De cate ori este in criza de imagine, apeleaza la dosare si acuzatii sonore: la adresa mea, a lui Ponta, Blair etc. De data aceasta, rahatul in care se afla nu poate fi acoperit nici daca m-ar lapida personal! Instigare la luare de mita, in campania electorala din 2009, in dosarul unde deja m-au acuzat de spalare de bani. Desi de la momentul chemarii mele la DNA acum doua saptamani nu s-a mai intamplat nimic, abia acum cer urmarirea penala pentru aceste presupuse fapte. De ce nu au cerut atunci??? Pentru ca acum era nevoie de ceva care sa acopere cucuveaua mov. Faptele? Ca cei care au solicitat unor firme sa faca sponsorizari in campanie, ambii lideri politici PDL, au facut-o la instigarea mea!!! Pe bune??? Pai eu nici nu cunosteam firmele care au facut sponsorizarile pe de o parte, asa cum reiese chiar din declaratiile celor care au facut platile! Pe de alta parte, intr-o campanie, toti liderii politici din teritoriu ori de la centru, contribuie dupa cum pot. De ce un lider politic ar fi avut nevoie sa fie instigat sa ceara sponsorizare??? Cand aceste lucruri ei le fac dintotdeauna, in fiecare campanie? Cu mult inainte sa fiu eu implicata in politica, chiar... Si inca o data! Nu vreti, doamna Kovesi, sa vedeti ce este si cu sponsorizarile ori banii adusi la sediul central al PDL, la cei care astazi sunt in conducerea PNL, facute in aceeasi campanie?
Chiar daca mai reusiti sa faceti putin scandal, tot va trebui sa raspundeti daca foloseati adrese de mail secrete ca sa vorbiti cu Ghita despre cum sa va acoperiti plagiatul sau pentru a da in mod ilegal informatii pe surse din dosarele adversarilor! Si chiar este penal daca este adevarat!", a scris Udrea, pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea dna