x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA cere pedepse cu executare în dosarul Microsoft şi confiscarea a peste 16 milioane de euro

DNA cere pedepse cu executare în dosarul Microsoft şi confiscarea a peste 16 milioane de euro

09 Mar 2016   •   12:53
DNA cere pedepse cu executare în dosarul Microsoft şi confiscarea a peste 16 milioane de euro

  Judecarea pe fond a dosarului Microsoft a ajuns la final, iar procurorii au cerut, miercuri, pedepse cu executare pentru Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, precum şi confiscarea specială a peste 16 milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către aceştia.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarea judecătorească pe fond a dosarului Microsoft, urmând să fie anunţată data la care instanţa se va pronunţa.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar. De asemenea, DNA a cerut instnaţei să dispună şi confiscări speciale, petnru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două miliioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Ghrorghe Ştefan.

În ultimul cuvânt pe fond, Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, le-a spus judecătorilor că o parte dintre acuzaţii sunt adevărate, însă a cerut să vină cu unele completări. „Eu recunosc traficul de influenţă politică. Din declaraţiile date la urmărirea penală, recunosc parţial. Trebuie să mai dau amănunte”, a spus Gheorghe Ştefan. 

„In 2009,  Cocoş mi-a cerut să-i înlesnesc o întâlnire între Sandu, Florică şi Pescariu. Nu mi-a spus despre ce este vorba. Eu l-am propus pe Sandu ministru după alegerile din 2008. Am avut de ales între Sandu şi Cristian Boureanu. Aveam calitatea de vicepreşedinte al PDL (...) Pe Sandu l-am adus la întâlnire, apoi ne-am dus la partid şi i-am zis să facă dacă e legal, altfel «nu ne salvează nici Zeus». Nu am participat niciodată când s-a discutat despre comisioane sau sume de bani în cadrul afacerii Microsoft. După o lună, Cocoş a venit la mine şi mi-a zis: «Nea Gigi, am rupt şi pentru tine patru milioane de euro». I-am zis: «Eu n-am nevoie de nimic», dar i-am sugerat să finanţeze partidul, deoarece la sfârşitul lui 2009 erau alegeri prezidenţiale”, a mai declarat Gheorghe Ştefan.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani. Cei patru au fost trimişi în judecată în martie 2015, pentru modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Sursa: News.ro

×