x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA cere reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță

DNA cere reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță

23 Mar 2016   •   15:34
DNA cere reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță

DNA cere reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, anchetat într-un nou dosar, relatează Agerpres.

Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, folosirea de informaţii nepublice şi conducere a unei maşini fără permis, scrie news.ro.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Sebastian Aurelian Ghiţă, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.

“Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală”, arată procurorii în referatul prin care cer aviz de la Camera Deputaţilor.

Anchetatorii susţin că, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, suspectul Sebastian Ghiţă “a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova (IPJ) Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti”.

Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Sebastian Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei, au mai stabilit procurorii.

În schimbul informaţiilor nepublice pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea IPJ Prahova că o va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere, iar pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.

Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, Sebastian Ghiţă l-ar fi constrâns pe reprezentantul acelei firme să încheie fictiv un contract de prestări servicii.

“Scopul încheierii contractului era ca SC Asesoft Internaţional SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC Asesoft Internaţional SA a primit, în două tranşe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610.202, 96 lei”, susţin procurorii.

Sebastian Ghiţă mai este acuzat că, la data de 22 iulie 2012, a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care permisul îi era suspendat pentru perioada 22 martie – 18 august 2012.

“La aceeaşi dată, Ghiţă Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din IPJ Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat. În schimb, Ghiţă Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să îşi menţină funcţia de conducere pe care o exercita la IPJ Prahova”, au mai arătat procurorii în referat.

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost miercuri la DNA Ploieşti petnru a i se aduce la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile din dosar.

În acelaşi dosar sunt implicaţi şefi de parchete, din poliţie şi politicieni prahoveni.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie (ICCJ) au decis, în 26 februarie, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar clasat în anul 2014 de către procurorul Lucian Papici şi în care erau cercetaţi şefi de unităţi de Parchet din jdueţul Prahova, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, şeful Poliţiei Ploieşti, fostul şef al Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Ploieşti, mai mulţi comisari şefi din Poliţia Prahova, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Cercetările în acest dosar au pornit de la dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 35 de milioane de euro în care au fost inculpaţi, printre alţii, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi Răzvan Alexe, unul dintre apropiaţii conducerii PSD Prahova, alături de mai mulţi oameni de afaceri ale căror firme au avut contracte cu Consiliul Judeţean Prahova. 

×