x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA extinde ancheta faţă de Nicolae Păun; printre acuzaţii - evaziune fiscală

DNA extinde ancheta faţă de Nicolae Păun; printre acuzaţii - evaziune fiscală

22 Feb 2016   •   15:12
DNA extinde ancheta faţă de Nicolae Păun; printre acuzaţii - evaziune fiscală
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de deputatul Nicolae Păun, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor ''Pro Europa'', pentru alte două infracţiuni, printre care şi evaziune fiscală.

Păun este cercetat pentru evaziune fiscală în formă continuată şi folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, de asemenea în formă continuată, după cum se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Procurorii au extins urmărirea penală şi faţă de societatea comercială Niky Scorpion Alcom SRL, controlată de deputat, pentru evaziune fiscală şi spălare a banilor, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

"În perioada 2004 - 2014, suspectul Păun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL şi în dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzacţii imobiliare constând în cumpărarea şi vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în Bucureşti, iar celălalt în judeţul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile şi cu implicaţii asupra creanţelor datorate bugetului de stat). În final, aceste terenuri au fost achiziţionate de suspect la preţuri mai mari decât preţurile la care fuseseră vândute anterior: terenul din Bucureşti la un preţ 10 ori mai mare decât preţul de vânzare, iar terenul din judeţul Ilfov la un preţ de peste aproape trei ori mai mare", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, prin plata unor preţuri nereale supraevaluate pentru achiziţia de terenuri, au fost majorate cheltuielile societăţii Niky Scorpion Alcom cu scopul diminuării masei impozabile şi implicit a impozitelor datorate bugetului de stat.

"Ca urmare a acestor operaţiuni, creditul societăţii SC Niky Scorpion Alcom SRL a fost diminuat cu suma totală de 3.220.000 lei", se precizează în comunicat.

Procurorii au beneficiat în instrumentarea dosarului de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Oficiului de Luptă Antifraudă şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Nicolae Păun, preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, era deja cercetat pentru mai multe infracţiuni: folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene; deturnare de fonduri, spălare a banilor; efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influenţă şi influenţare a declaraţiilor, toate săvârşite în formă continuată.  AGERPRES

×