x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Colectiv, abandonat: judecătorul vrea la pensie

Dosarul Colectiv, abandonat: judecătorul vrea la pensie

de Theodora Şutiu    |    24 Iul 2018   •   15:48
Dosarul Colectiv, abandonat: judecătorul vrea la pensie
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta,  astăzi, cererea de pensionare depusă de Valeriu Terceanu, care este judecător în dosarul Colectiv, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Dacă solicitarea e aprobată, procesul ar putea fi reluat de la început. Decizia a provocat revoltă în rândul rudelor victimelor tragediei, care se simt neputincioase în faţa justiţiei din România. Au trecut aproape trei ani şi nu este nimeni închis, se citeşte pe buzele celor care caută dreptate pentru cei 64 de tineri care au pierit în acea noapte.

Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010, şi tatăl lui Alexandru, tânărul de 22 de ani care a murit la la Spitalul "Sf. Ioan" din Bucureşti din cauza rănilor grave provocate de incendiul din clubul morţii ne povesteşte ce înseamnă pensionarea judecătorul de caz pentru el. "Ăsta e un dosar pe care, nu știu din ce interese sau motive, dacă vă aduceți aminte, la început a fost rupt în trei, apoi a apărut al patrulea dosar, al artificierului. Iar pe partea de sănătate, ulterioară incendiului, nu prea vrea nimeni să lucreze. Şi acum iată, după doi ani de zile, dosarul s-a reunit și pleacă judecătorul. Se pare că nu prea vrea nimeni să meargă acest dosar până la capăt. Nu îl condamn că vrea să iasă la pensie, este dreptul oricărui om să facă asta, dar pentru noi este o lovitură puternică. Eu sper totuşi să nu facă asta. Anul trecut cineva l-a întrebat în sala de judecată dacă se va pensiona şi ne-a dat asigurări că nu o va face, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Problema reală este că un alt judecător, în caz că va fi numit unul, va lungi şi mai mult procesul. Va dori să vadă alte dovezi, alte probe. Sunt aproape convins că nici anul acesta nu se va face dreptate pentru copiii noştri", ne-a declarat tatăl lui Alexandru.

Cum se traduce pensionarea lui Terceanu

Avocatul Lucian Bolcaș explică ce se va alege de Dosarul Colectiv. "Graţie intepretării deciziei Curţii Constituţionale în conformitate cu procedura penală, doar un judecător care nu a participat la administrarea probelor, la interogatorii, la audierea de martori, sau chiar instrumentarea unor probe, poate prelua cazul. Noul magistrat va prelua procesul din momentul citirii rechizitoriului.  Concret, această procedură va întârzia şi mai mult procesul".

Nici o condamnare în 2 ani jumătate

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane care au murit în incinta clubului şi alta în drum spre spital, în faza iniţială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane. Până în prezent nu există nici o condamnare în acest caz. Toţi cei acuzaţi în dosar sunt cercetaţi în stare de libertate.

Este o adevărată sfidare la adresa noastră din partea justiţiei din România, care oricum nu a făcut nimic până acum pentru ei - Eugen Iancu

 

 

×
Subiecte în articol: dosar colectiv