x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul lui Bogdan Olteanu, mutat de la ÎCCJ la Curtea de Apel

Dosarul lui Bogdan Olteanu, mutat de la ÎCCJ la Curtea de Apel

14 Mar 2017   •   15:29
Dosarul lui Bogdan Olteanu, mutat de la ÎCCJ la Curtea de Apel
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marţi că nu mai are competenţa să judece dosarul în care fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu este acuzat de trafic de influenţă, procesul fiind mutat la Curtea de Apel Bucureşti. 

Decizia vine după ce Bogdan Olteanu a cerut marţi judecătorilor de la ÎCCJ trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că instanţa supremă nu are competenţa să judece această cauză după calitatea persoanei, deoarece fapta reţinută în sarcina sa nu are legătură cu funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. 

"Considerăm că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este competentă să judece această cauză. Fapta care se reţine în sarcina lui Bogdan Olteanu nu are legătură cu funcţia pe care a avut-o. În rechizitoriu se arată că Olteanu ar fi săvârşit fapta din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor are atribuţia de a reprezenta această Cameră în relaţiile interne şi externe. A avea o atribuţie de reprezentare nu înseamnă că avea puterea să facă o numire în componenţa Guvernului. Din punct de vedere legal, Bogdan Olteanu nu avea atribuţii să determine numirea lui Liviu Mihaiu. Există la dosar o confruntare între Olteanu şi Sorin Ovidiu Vîntu. Aici, Vîntu spune că este dispus să finanţeze campania electorală a PNL şi a lui Olteanu. Nimic din acest dosar nu ne duce la convingerea că Bogdan Olteanu ar fi săvârşit fapta din această funcţie de preşedinte al Camerei Deputaţilor", a spus în sala de judecată avocatul lui Olteanu. 

Avocatul a amintit că şi dosarul lui Vasile Blaga a fost trimis la altă instanţă, după ce acesta şi-a pierdut calitatea de parlamentar. 

La rândul său, Bogdan Olteanu a precizat, în sala de judecată, că nu există prerogativă a Guvernului asupra preşedinţilor de Camere legislative. 

"Sunt jurist specializat în drept constituţional. Nu există prerogativă a Guvernului asupra preşedinţilor Camerelor. Nu a existat nici percepţia celor care mă acuză că ar fi discutat cu mine în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nu poate interveni un parlamentar să influenţeze Guvernul", a explicat Bogdan Olteanu. 

Bogdan Olteanu este acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. 

Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţin procurorii. 

Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL. 

De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. 

În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro. AGERPRES

×