x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Microsoft 2 - Alexandru Athanasiu, pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Dosarul Microsoft 2 - Alexandru Athanasiu, pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

21 Noi 2016   •   16:06
Dosarul Microsoft 2 - Alexandru Athanasiu, pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2. 

El a fost audiat luni la DNA. La ieşire, acesta s-a declarat nevinovat, afirmând că întotdeauna a fost de bună credinţă. 

Întrebat cine l-a convins să semneze HG referitoare la licenţele educaţionale, el a răspuns: ''Nu m-a convins nimeni, m-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi din Ministerul Comunicaţiilor, adică s-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ, iar Ministerul Comunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională e compatibilă cu configuraţia acelor computere. În faţa unui asemenea document care spunea că sunt necesare ..... vă spun drept nu sunt un specialist în IT, adică de aceea există oameni calificaţi în domeniu şi care aveau şi o poziţie oficială bine conturată. (...) Nu cred că un ministru trebuie să ştie câte şuruburi sunt într-un agregat, atâta vreme cât are direcţii de specialitate care sunt organizate şi funcţionează în acest scop''. 

Totodată, Athanasiu a arătat că nu mai este acuzat în dosar de luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. 

''Au căzut celelalte acuzaţii; bine, nu-i nicio fericire abuzul, abuzul are nişte pedepse enorme, iar eu încă nu mă gândesc foarte serios să intru într-un regim de recluziune când nu m-am atins de un ban ca slujbaş al statului român. (...) Nu este normal ca cei care au furat în această ţară din poziţii publice, din poziţii de oameni de afaceri şi, în general, din banul public enorm să râdă de fraieri ca mine. (...) Întotdeauna am fost de bună credinţă, asta a recunoscut şi dl procuror, că i-am zis că nu faceţi bine ce faceţi. (...) Eu nu sunt un om mizerabil, nu denunţ'', a precizat acesta. 

Întrebat dacă i s-a adus la cunoştinţă vreun prejudiciu în acest caz, el a spus că nu s-a stabilit încă. ''Nu s-a stabilit cine mă va însoţi eventual în această listă de persoane cu o poziţie procesuală penală'', a adăugat el. 

Acesta a dat asigurări că nu a luat niciun document din minister când a plecat. 

''Sunt mulţi care pleacă de la ministere luându-şi în copie, nu dau nume, dar cred că pe unii îi ştiţi, care iau toate actele pe care le-au semnat ei sau alţii. Eu nu am luat nimic pentru că, în primul rând, nu e legal să pleci cu documente oficiale şi, doi, - de ce să pleci cu ele, ai nevoie cumva să te gândeşti că ai făcut o mie de porcării şi vrei să-ţi reconstitui eventuale probe în favoare luând documente ca să ştii în viitor cum să te aperi. (...) I-am spus (n.r. procurorului): eu nu am documente acasă, documentele mele la care ţin sunt legile pe care le-am promovat în calitate de ministru'', a mai spus Alexandru Athanasiu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Alexandru Athanasiu