x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dumitru Dragomir, cercetat sub control judiciar alături de 2 foști șefi ai RCS&RDS

Dumitru Dragomir, cercetat sub control judiciar alături de 2 foști șefi ai RCS&RDS

05 Mai 2017   •   16:07
Dumitru Dragomir, cercetat sub control judiciar alături de 2 foști șefi ai RCS&RDS

Procurorii anticorupţie au dispus vineri punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Dragomir este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la spălare de bani. Dosarul vizează modul în care s-a făcut cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I.

Procurorii anticorupţie au mai dispus, în acelaşi dosar, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Ioan Bendei - la data faptelor administrator al unei companii de televiziune prin cablu, pentru dare de mită şi spălare de bani, Alexandru Oprea - la data faptei directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, pentru complicitate la dare de mită, Mihai Dinei - la data faptelor coordonatorul activităţii juridice al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani, Florin Bogdan Bădiţă - la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, precum şi faţă de Bogdan Dumitru Dragomir - la data faptelor asociat unic al aceleiaşi societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

"În perioada aprilie 2009 - mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir (...) a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan, administrator al unei companii de televiziune prin cablu, în scopul atât de a îndeplini, cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora. Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I, încheiat la data de 08.04.2008 între LPF şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, suma de bani a fost mascată ulterior sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat între o firmă controlată de Dumitru Dragomir şi compania de televiziune prin cablu.

Procurorii precizează că LPF a organizat, în anul 2008, o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I în sezoanele competiţionale 2008 - 2009, 2009 - 2010 şi 2010 - 2011, consorţiul format din cele două firme a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 de euro, inclusiv TVA.

"În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase. În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru a-l determina pe Dragomir să susţină interesele companiei de televiziune prin cablu, societatea controlată de preşedintele LPF şi reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan a încheiat cu compania administrată de Ioan Bendei, la 15 august 2009, un contract de asociere în participaţiune. Conţinutul contractului a fost conceput astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine darea şi luarea de mită.

Din anchetă a reieşit că, în baza contractului, compania de televiziune prin cablu a plătit societăţii controlate de Dragomir în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 de euro. Ulterior, în perioada 2015 - 2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune au acţionat pentru ascunderea originii ilicite a banilor.

"Astfel, au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus. Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere", se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii mai arată că în acest demers infracţional au fost implicate şi celelalte persoane suspecte, care au cunoscut detaliile înţelegerii, au redactat şi au semnat diverse documente.

×
Subiecte în articol: lpf dumitru dragomir dna mita spalare de bani