x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Este constituțională imunitatea procurorilor?

Este constituțională imunitatea procurorilor?

de Dan Constantin    |    17 Ian 2019   •   11:50
Este constituțională imunitatea procurorilor?

Decizia Secției de Procurori din Consiliul Superior al Magistraturii de a respinge cererea de încuviințare a arestării „poamelor” scuturate din unitatea de elită a DNA Ploiești - Negulescu Mircea, zis „Portocală”, și Onea Lucian, zis „Lucică” - a stârnit dezbateri aprinse în mediul public. Faptul că o secție a CSM se face scut pentru penalii din interiorul magistraturii este apreciat ca o depășire a liniei roșii care a fost trecută cu dezinvoltură de cei cinci procurori. Juriști constituționaliști, analizând acest episod, ridică problema dacă actualele reglementări care privesc regimul sancțiunilor magistraților respectă litera și spiritul Constituției. 

Articolul 16 al Constituției României stipulează: Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.

În art. 134, Constituția prevede: Consiliul Superior al Magistraturii îndeplinește rolul de instanță de judecată, prin secțiile sale, în domeniul RĂSPUNDERII DISCIPLINARE a judecătorilor și procurorilor.

Hotărârile CSM în MATERIE DISCIPLINARĂ pot fi atacate la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Trecem apoi la Legea nr. 303 din 28 iunie 2004, republicată, privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Art. 95 prevede că: Judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți pot fi percheziționați, reținuți sau arestați preventiv, NUMAI cu încuviințarea secțiilor CSM. În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți pot fi reținuți și supuși percheziției conform legii.

Așadar, raționamentul bazat pe citirea Constituției are următorii pași logici:

1) În fața legii penale este obligatoriu, ca toți cetățenii, să fie tratați egal, fără privilegii;

2)  CSM are competențe ca instanță, conform Constituției, NUMAI PENTRU ABATERI DISCIPLINARE. Ca atare, art. 95 din Legea 303/2004, menținut și după modificarea Legii respective, este neconstituțional.

Onea și Portocală, care sunt urmăriți de Parchetul General pentru un cumul de fapte grave, au fost judecați de CSM pentru abateri disciplinare?

 

 

×
Subiecte în articol: imunitatea procurorilor